Eetu Martikainen haluaa vakiinnuttaa paikkansa pakistossa

Elokuun 16. päivä 2016. Mestis-kauteen valmistautuva Kajaanin Hokki kohtaa harjoituskauden vierasottelussa RoKin. Kokoonpanon tullessa julki löytyy ykköspakkiparista tuolloin 17-vuotias Eetu Martikainen.

Alla puolustajalla ei ollut yhtään peliä edes A-nuorten joukkueesta.

– Tosi yllätyksenähän se tuli. Lähtökohta ennen kautta oli, että pelaan B-nuorien mukana. Kesällä pääsin edustuksen kesätreeniringin mukaan ja Jari Laukkanen kertoi kesäharjoittelun jälkeen haluavansa nähdä minut syksyllä jäällä, Martikainen kertoo.

– Pyörin siinä pari viikkoa jäillä joukkueen mukana. ”Papu” kertoi maanantaina, että hyvin todennäköisesti tulen pelaamaan tiistain RoKi-pelissä.

B-nuorien Mestiksessä ja Suomi-sarjassa edellisellä kaudella pelannut Martikainen suoriutui debyyttipelistään kuivin jaloin ja pääsi pelaamaan vielä kolme harjoitusottelua edustusjoukkueen paidassa ennen kauden alkua. Neljässä pelissä puolustaja kirjautti tililleen kaksi syöttöpistettä.

– Kyllähän siinä on hirveä ero B-nuorten pelien ja Mestiksen harjoituspelin välillä. Siinä pitää kuitenkin yrittää pelata omaa peliä joka tapauksessa.

Suurimman osan kaudesta 2016—2017 Martikainen vietti A-nuorten paidassa Nuorten Mestiksessä, jossa hän oli joukkueen viidenneksi paras pistemies. Pelejä Mestiksessä kertyi neljä kappaletta, joista kolme oli paikallispelejä IPK:ta vastaan.

– Olihan ne Mestis-pelit todella hieno kokemus. Varsinkin kun pääsin pelaamaan ne back-to-back-pelit IPK:ta vastaan perjantaina ja lauantaina. Siinä näki sen eron A-junnujen ja miesten välillä.

Eetu Martikaisen viime kausi kului KalPan A-junioreissa. (Kuva: Tuomas Juntunen)

Debyyttikauden jälkeen julkisuuteen tulivat Hokin talousongelmat, jotka lopulta johtivat Mestis-sarjapaikan menettämiseen. Martikainen oli yksi pelaajista, jotka joutuivat etsimään uuden joukkueen seuraavaksi kaudeksi.

– Kaikki tapahtui todella nopeasti silloin toukokuussa. Kun konkurssi alkoi tulla esiin, piti alkaa miettiä missä pelaan seuraavalla kaudella. Ensimmäisenä mieleen tuli, että Nuorten Liigaan olisi mukava päästä kokeilemaan. Kallistuin kyselemään Kuopiosta paikkaa ja sieltä Miettisen Tommi otti vastaan.

Hokkiin täksi kaudeksi palanneen Martikaisen kausi KalPassa sujui kaksijakoisesti. Runkosarjassa pelejä kertyi 40 kappaletta, mutta pudotuspelit puolustaja joutui katsomaan katsomon puolelta.

– Alkukausi meni todella hyvin ja sain vastuuta. Loppukautta kohti kuitenkin alkoi tulla vaikeuksia ja peliaika väheni. Sain nähdä siellä, miten oman ikäluokan kärki harjoittelee ja miten liigaorganisaatiossa asiat tapahtuvat.

– Eniten opin itsenäistä elämää. Lisäksi siellä kilpailutilanne oli paljon kovempi kuin mitä olin aikaisemmin ikinä kokenut, jokaisessa harjoituksessa piti tehdä kaikkensa, että pysyi kokoonpanossa.

Hokkiin paluultaan Martikainen odottaa vakituista peliaikaa.

– Odotuksissa on, että pystyn vakiinnuttamaan paikan pelaavassa kuusikossa ja saan myös sitä kiekollista vastuuta.

–JH