Hankala syksy vei Hokin playoff-paikan

  • Hokin syyskausi sujui alavireisesti, eikä paremmin sujunut kevätkausi pystynyt nostamaan joukkuetta pudotuspeleihin.
  • Kauden onnistujiksi nousevat kolme tulokaspuolustajaa, jotka saivat kevätkaudella vastuuta ja kehitystä.
  • Ensi kaudeksi kasassa on tällä hetkellä yhteensä yksitoista sopimusta.

Kokonaisuutena kajaanilaisjoukkueen kausi oli pettymys. Sarjaan runkosarjan voittoa tavoittelemaan lähteneen nipun alkukausi meni pahasti penkin alle, eikä paremmin sujunut kevätkausi pystynyt pelastamaan Hokkia enää pudotuspelien puolelle. Etenkin vieraspelaaminen oli alkukaudesta hankalaa, sillä ensimmäinen vierasvoitto tuli vasta marraskuun lopulla.

— Ei varmaan kukaan pysty löytämään yhtä yksittäistä syytä siihen, miksi sijoitus oli sarjan tuolla päässä eikä esimerkiksi kärkikolmikossa. Tuon kauden härsintä menee siihen sarjan alkuun, syyskuusta marraskuun loppuun. Se ajanjakso on itsellä päällimmäisenä mielessä, että mitä tehtiin silloin väärin ja miksi meni marraskuun loppuun asti ennen kuin saatiin ensimmäinen vierasvoitto, Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen arvioi.

— Onhan se todella pitkä jakso sarjassa, jossa käytännössä joka viikko on yksi vierasottelu ja mennään pari kuukautta sarjaa ennen kuin pystytään se ensimmäinen voitto ottamaan, siinä on menetetty todella paljon pisteitä. Ne pisteet veivät sen playoff-paikan. Fakta on, että marraskuun ja joulukuun vaihteessa olimme runkosarjassa viimeisenä.

Alkukauden aikana koetun loukkaantumissuman taakse Laukkanen ei tahdo kuitenkaan piiloutua.

— Paljon oli hyökkääjien puolella silloin loukkaantumisia, mutta yhtään ei tarvitse niiden taakse mennä. Meillä oli valtaosassa alkusyksyn peleistä ihan kilpailukykyinen joukkue vastustajaan verratessa.

Joukkueen kompastuskiveksi muodostui kauden aikana maalinteon tehokkuus. Runkosarjassa ainoastaan Iisalmen Peli-Karhut (114 maalia) teki vähemmän maaleja kuin kajaanilaisjoukkue (116).

— Sen nyt jokainen tietää, että olimme tehottomia. Se nyt näkyy siinä, kuinka vähän pystyimme muihin joukkueisiin nähden tekemään maaleja. Se maalintekotehokkuus tasaviisikoin ei koko pitkän kauden aikana muuttunut mihinkään.

Karsintasarjasta Hokki selviytyi kunnialla, voittaen viiden joukkueen lohkon 18 pisteellä. Maaliero kahdeksassa ottelussa päätyi linnapaidoille suotuisasti lukemiin 33-15.

— Joukkue suoritti karsintasarjan niin kuin siinä hetkessä pitikin. Sarjapaikka pystyttiin pitämään ansaitusti pelaamalla. Kuitenkin kuusi voittoa ja kaksi tappiota oli positiivinen saldo siitä sarjasta, Laukkanen summaa.

Hokin syksy kulki alavireisesti. (Kuva: Tuomas Juntunen)

Tulokaspuolustajat onnistuivat

Runkosarjasta positiivisena asiana valmentajan mieleen jäi nuorten puolustajien kehittyminen kevätkauden aikana.

— Jos tuosta runkosarjasta jotain positiivista miettii, niin joulukuun alusta alkaen ryhmä tiivistyi. Kun siihen ei ulkopuolelta löydetty sitä yhtä puolustajaa, niin nuoret puolustajat, Samuli Tanhua, Reko Tornberg ja Tino Kauppinen, pääsivät jatkuvasti pelaamaan kuusikossa ja kehittyivät tosi hyvin keväällä.

Kauden onnistujiksi nousee Laukkasen mielessä joukkueen kaikki kolme tulokaspuolustajaa ja tulokashyökkääjä Riku Korhonen. Myös ykkösketjussa pelanneiden Markus Korkiakosken, Niklas Näpin ja Joni Piipposen loppukausi saa valmentajalta kehuja.

— Pakkikolmikosta jokainen pelasi ensimmäisen kautensa miesten peleissä. Heistä jokainen sai henkilökohtaisella tasolla kehitystä aikaiseksi. Hyökkääjistä on ehkä vähän vaikeampi löytää sellaista varmuudella onnistunutta. Esimerkiksi Korhosen Rikusta ajatus oli, että jos pystyy pelaamaan parikymmentä miesten peliä, niin se on ihan hyvä määrä. Riku pelasi kuitenkin lopulta lähestulkoon kaikki pelit. Pelintaso tietenkin vähän vaihteli, mutta hänet voi ainakin laittaa lähtökohtiin nähden selkeäksi onnistujaksi.

— Lisäksi tammikuusta eteenpäin kolmikon Korkiakoski-Näppi-Piipponen peleihin voin ainakin itse olla tyytyväinen.

Ensi kauden joukkue alkutekijöissään

Kauden päättymisen jälkeen Laukkanen on käynyt läpi päättyneen kauden pelaajistoa.

Joni Piipponen on yksi kahdeksasta jatkavasta pelaajasta.

— Ensimmäisenä käyn tämän vuoden pelaajiston läpi, alkuviikon aikana kävin keskustelut kahdeksan pelaajan kanssa. Niiden keskustelujen pohjalta pystyivät sopimuksettomat pelaajat sanoa onko halukkuutta jatkaa. Sen jälkeen mietitään kenen kanssa viime vuoden joukkueesta ruvetaan mahdollisesti neuvottelemaan, Hokki-luotsi avaa.

Ensi kaudeksi Hokilla on kasassa jatkosopimukset kahdeksan pelaajan kanssa, kun puolustajista Tanhua, Tornberg ja Kauppinen jatkavat, joiden lisäksi hyökkääjistä sopimus ensi kaudesta on Anton Ollikaisella, Joni Piipposella, Samu Pyykkösellä, Tino Metsävainiolla ja Riku Korhosella. Lisäksi A-nuorista Eetu Martikaisella, Tommi Klemetillä ja Erno Räisäsellä on sopimukset.

— Minun mielestä puolustajien osalta meillä on erittäin hyvä tilanne, kun on kiinni kolme pakkia, jotka voivat varmuudella pelaamaan Mestistä heti syyskuun puolestavälistä. Hyökkääjistä esimerkiksi Piipposen ja Pyykkösen jatkaminen antaa sitä jatkuvuutta joukkueeseen, Pyke on ollut pidemmän aikaa ja Jonikin jo kaksi vuotta. Molemmat ovat isoja palasia ja peruspelaajia ensi kauden joukkueeseen.

— Joukkue on alkutekijöissään, mutta jatkavista pelaajista valtaosa pelasi plusmerkkisen viime kauden omasta näkövinkkelistä, Laukkanen päättää.