Henkilökuvassa Riccardo Lacedelli: ”Pidän Hokissa olevasta asenteesta”

Kajaanin Hokin joukkue saa tulevaksi kaudeksi tuulahduksen Alpeilta, kun alppihiihdosta tunnetusta Cortinan kaupungista joukkueeseen saapuu italialaishyökkääjä Riccardo Lacedelli.

Kun 25-vuotiaalta hyökkääjältä kysyy minkälainen pelaaja hän on, Lacedelli pysähtyy ja myöntää kysymyksen olevan hankala.

– Olen sellainen pelaaja, joka haluaa auttaa joukkueen menestymään. Tietenkin haluaisin tehdä ratkaisevan eron samaan tapaan kuin Italiassa, eli tekemällä paljon maaleja ja pisteitä. Tiedän kuitenkin, että siihen pääseminen vaatii aikaa. Olen valmis työskentelemään kovaa kaikissa rooleissa, jotka joukkue minulle antaa, Lacedelli lupaa.

– Aion käyttää energiani ja kokemukseni auttaakseni joukkueen voittoihin. Toivottavasti voin valloittaa joukkuekavereiden luoton ja auttaa joukkuetta kaudella hyvissä ja huonoissa hetkissä.

Kajaanissa hän on ollut nyt noin kuukauden ajan. Kaupunkiin hän ei ole vielä kerennyt tutustua tarkemmin, mutta ensivaikutelman perusteella hän kuvailee Kajaania mukavaksi.

– Tällä hetkellä nautin täällä olemisesta, katsotaan minkälaista täällä olo on talvella, hän naureskelee.

Uusissa ympyröissä

Hokki on Lacedellille ensimmäinen joukkue aikuisuralla kotimaansa ulkopuolella. Päättyneellä kaudella hän toimi Cortinan joukkueen kapteenistossa.

Suomeen saapuminen on ollut Lacedellilla tavoitteena pidemmän aikaa.

– Suomi on ollut aina mielessäni. Siitä kiitos kuuluu yhdelle suomalaiselle kamulleni, jonka tapasin nuorisomaajoukkueessa pelatessa. Hän kannusti minua tulemaan Suomeen ja kokeilemaan jääkiekkoa täällä.

Italiassa pelatessa Lacedelli on kohonnut maajoukkueen vakiokasvoksi. Hän on pelannut juniorimaajoukkueissa ja esiintynyt Italian paidassa talvisin pidättävissä neljän maan euro challenge -turnauksissa. Hänelle on kertynyt vyölleen jo 22 maaottelua.

MM-kisat ovat kuitenkin jääneet vielä toistaiseksi haaveeksi.

– On mahtavaa ja kunnia pelata maajoukkueessa, italialaishyökkääjä hehkuttaa.

Hokissa hyökkääjä pitää seurassa vallitsevasta tahtotilasta.

– Pidän siitä asenteesta ja energiasta, joka löytyy jokaisella joukkueen jäsenellä: niin pelaajilla, huoltajilla kuin johtoportaalla. Se on minusta tärkein asia joukkueessa.

Sopeutumista erilaiseen lätkään

Kiekkoilussa hän kokee eroa Italian ja Suomen välillä. Suomen kiekkoilun hän näkee nopeammaksi, kilpailullisemmaksi ja hieman kovemmaksi. Suomessa pelaamisen hän kokee loistavana kokemuksena.

– Odotan innolla, että saan nostettua intensiteettiäni ja sopeudun Mestikseen.

Sopeutumista ja joukkueeseen tottumista on auttanut harjoitusotteluiden pelaaminen.

Italialainen näkee harjoitusottelut hyvänä mahdollisuutena joukkueelle tutustua toisiinsa paremmin. Hän kertoo joukkueen tekevän kovasti töitä, ja hänen mukaansa otteluiden myötä ymmärtää paremmin sitä, mitä valmennusjohto haluaa pelaajilta.

– Tulokset eivät ole vielä tärkeitä, mutta on tärkeää korjata virheitä ja väärinkäsityksiä nopeasti, että olisimme täysin valmiita kauden alussa.

– Minun osalta harjoitusottelut auttavat ymmärtämään paremmin sarjaa ja tottumaan erilaiseen kiekkoiluun.

Opetteleminen suomalaiseen kiekkoon on vielä kesken

Hyökkääjän tehot Alps Hockey Leaguessa ovat kasvaneet viimeisimpien kausien aikana. Päättyneellä kaudella 34 ottelussa syntyneet tehot 20+19 ovat hänen ennätyksensä.

Aiemmilta kausilla tehosarake on kauden jälkeen näyttänyt lukemia 33, 18 ja 17.

Hän kokee pistetilin kehittyneen oman kehittymisen myötä.

– Olen kehittynyt pelikäsityksessä ja siinä, milloin on oikea hetki hyökätä ja milloin kannattaa pysyä tiiviinä puolustamassa. Yritän myös kehittää laukaustani, että paikan tullessa minulla olisi paremmat saumat maalintekoon. Olen saanut viime kausina lisää ylivoima-aikaa, joka on myös omalta osaltaan auttanut, hän pohtii.

Tulevaan kauteen hänellä ei vielä ole isoja odotuksia.

– En tunne Mestistä, joten en oikein tiedä mitä odottaa. Yritän oppia tuntemaan joukkuekaverit ja valmentajat, ja saada vinkkejä heidän pelitapaan. Minun pitää oppia paljon, mutta sen takia olen täällä. Keskityn päivittäiseen tekemiseen ja yritän kehittyä mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti.

 

Teksti: Jussi Heikkinen
Kuva: Tuomas Juntunen