Henkilöstövuokrausta yrityksessä ja seurassa

Joonas Karjalaisen puhelin soi. Puhelimen toisessa päässä on pelaaja-agentti, joka kyselee kohteliaasti Karjalaisen kesäkuulumiset. Kohteliaisuuksien jälkeen alkaa puhe pelaajasopimuksista. Tällä kertaa uusia sopimuksia ei synny, sillä Hokin joukkue on jo lähes valmiina tulevan kauden koitoksiin. Kiirettä Karjalaisella kuitenkin piisaa, sillä siviilitöiden ohella hän hoitaa Hokissa pelaajakoordinaattorin tehtäviä.

Kajaanista lähtöisin oleva Karjalainen pelasi junioriurallaan neljä kautta Rauman Lukon junioriorganisaatiossa. Kolmen nuorten SM-liigakauden jälkeen Karjalainen palasi kasvattajaseuraansa, jossa hänelle kertyi yhteensä 82 Mestis-ottelua. Neljänä eri kautena linnapaitaa kantaneen Karjalaisen mitalikaappia koristavat Mestiksen kultaiset ja hopeiset mitalit kausilta 2006–2008.

Karjalaisen Mestis-ura päättyi kevääseen 2009, mutta vielä kolmena talvena hänelle kertyi satunnaisia otteluita II-divisioonassa IPK:ssa ja SuPS:ssa. Lopullisesti hokkarit naulaan Karjalainen löi keväällä 2012.

– Keväällä 2009 toisen lapsen syntymän jälkeen huomasin, että rahkeet eivät riitä tehdä jääkiekosta ammattia. Lapset ja perhe menivät etusijalle, eikä jääkiekkoon riittänyt enää tarpeeksi aikaa, Karjalainen muistelee.

Isän jalanjäljillä mukaan seuran toimitaan

Myös Joonaksen isä Esko Karjalainen on pitkän linjan hokkilainen. Syksyllä 2009 Hokin johtokuntaan liittynyt Esko toimi myös neljä kautta Hokin puheenjohtajana. Isänsä jalanjälkiä seurannut Joonas liittyi Hokin johtokuntaan syksyllä 2012, jolloin seuran johtoportaassa tehtiin uudelleenjärjestelyjä. Seuran hallitus otti vastuun henkilöstörekrytoinneista, jolloin Karjalaisesta tehtiin seuran pelaajakoordinaattori.

– Kesällä 2012 keskustelimme edellisen johtokunnan kanssa mahdollisuudesta liittyä mukaan seuran toimintaan. Ensimmäisen kauden olin seuran sihteerinä. Syksyllä 2013 sovimme Epin (seuratyöntekijä Esa Sirviö) kanssa, että jaamme vastuualueita, jotta Epi pystyy paremmin keskittymään myyntiin ja minulle hoidettavaksi tulivat pelaajarekrytoinnit, Karjalainen taustoittaa tietään pelaajakoordinaattoriksi.

Kolmannen kauden Hokin pelaajakoordinaattorina aloittava Karjalainen on ollut tyytyväinen nykyiseen toimenkuvaan. Hänen mukaansa pelaajahankinnoissa tärkeintä on hyvät suhteet agentteihin, joiden kanssa Karjalainen puhuu puhelimessa useita tunteja viikossa.

– Aikaisempi pelaajatausta on helpottanut tuloa pelaajakoordinaattoriksi. Pääosa ajasta menee puhelimessa agenttien ja valmentajan kanssa. Yhden pelaajasopimuksen tekeminen on pitkä prosessi, joka vaatii usein monta puhelinsoittoa ja sähköpostiviestien vaihtoa.

– Pelaajahankintoja tehdessä tärkeä lähtökohta on että suhteet agentteihin ja liigaseuroihin ovat kunnossa. Tällä hetkellä nämä asiat ovat Hokilla loistavassa kunnossa. Esimerkiksi viime kaudella saimme paikattua loukkaantumisia ja sairastumisia usean eri liigaseuran pelaajilla.

Tällä hetkellä Karjalaiselle lisää työnsarkaa tuo uuden yrityksen vauhtiin saaminen.

– Uutena haasteena minulle tulee Kymppi Servicen henkilöstövuokrauksen yhteyshenkilön toimet, jossa aloitan heinäkuun aikana. Näen henkilöstövuokraukselle hyvän näkymän Kajaanissa. Uskottavuus ja luotettavuus ovat tärkeä asia henkilöstövuokrauksessa, aivan kuten pelaajahankinnoissakin.

Tulevan kauden joukkue jo lähes kasassa

Uuden joukkueen kasaaminen on aina omanlaisensa prosessi, jossa suurta sanaa sanelee pelaajabudjetti. Edellisvuoden tapaan Hokin pelaajabudjetti on alkavalla kaudella 150 000 euroa.

– Kauden päätteeksi johtokunta päätti seuraavan kauden pelaajabudjetin, jonka jälkeen keskustelimme päävalmentajan kanssa minkälaisia pelaajia haluamme joukkueeseen. Kartoitimme ensiksi jatkajat edellisen kauden joukkueesta, jonka jälkeen suuntasimme katseet pelaajamarkkinoille. Teemme kaikki hankinnat pelaajabudjetin puitteissa, Karjalainen valaisee prosessia.

– Tänä keväänä pelaajamarkkinoilla on ollut paljon tarjontaa, johon on vaikuttanut meidän hyvä menestys sekä Jari Laukkasen jatkosopimus päävalmentajana. ”Papulla” on hyvä maine nuorten pelaajien kehittäjänä, jonka vuoksi myös agentit ovat hyvin kiinnostuneita seurasta.

Tulevan kauden joukkue on Hokilla jo lähes kasassa. Hokilla on sopimukset kahden maalivahdin, seitsemän puolustajan ja 15 hyökkääjän kanssa.

– Viime kauden joukkueesta löytyi paljon pelaajia, joilla oli halua jatkaa Hokissa ja vastaavasti meillä oli halua pitää heidät täällä. Lisäksi saimme hankittua ulkopuolelta nopealla aikataululla pelaajia, jotka halusimme joukkueeseen. Tilanne on poikkeuksellisen hyvä edellisvuosiin nähden, sillä harvoin joukkue on ollut näin hyvin kasassa jo kesäkuussa, Karjalainen huomauttaa.

– Olemme pyrkineet rakentamaan tulevan kauden joukkuetta entistä liikkuvammaksi. Viime kaudella meillä avainrooleissa olleet pelaajat ovat nyt vuoden kokeneempia ja ovat valmiita ottamaan urallaan seuraavan askeleen eteenpäin.

Tulevalla kaudella Hokin veräjällä jatkaa Antti Lehtonen, joka saa kirittäjäkseen KalPan A-junioreista kasvattajaseuraansa palaavan Tuukka Smuran. Karjalaisen mukaan Hokin joukkue ei tule ensi kaudella kaatumaan maalivahteihin.

– Lehtonen osoitti keväällä kuuluvansa Mestiksen huippuvahteihin. Uskon että hänellä on mahdollisuudet ottaa tulevalla kaudella vielä seuraava harppaus urallaan ja nousta aina liigatason maalivahdiksi. Smura on lahjakas oman kylän poika, joka pystyy haastamaan Lehtosen ykkösvahdin paikasta. Myös Smuran tulevaisuus on Liigassa, Karjalainen uskoo.

Myös Hokin puolustuksesta löytyy monta mielenkiintoista pelaajaa, joilla on potentiaalia nousta aina liigatasolle saakka.

– Puolustus tulee olemaan ensi kaudella vahvempi. Esimerkiksi KalPassa viime kaudella pelanneen Mikael Seppälän otteita kannattaa seurata tarkasti, hän tulee olemaan meidän alakerran johtohahmoja sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Myös TUTOsta saapuneella Roni Viirlaksella on mahdollisuus ottaa Kajaanissa tarvittava askel kohti liigaympyröitä.

– Molemmat rightin puolustajat Aleksi Mäkelä ja Ville Saukko ovat erittäin potentiaalisia tulevaisuuden liigapelaajia. Kumpikin otti Hokissa kesken viime kauden ison harppauksen eteenpäin. Risto Mattilalla jäi viime kausi pahasti kesken, mutta hän osoitti ennen loukkaantumista kykenevänsä nousemaan Mestiksen kiekollisten puolustajien eliittiin, Karjalainen luettelee.

Hyökkäyksessä Hokki luottaa pitkälti viime kaudelta tuttuihin pelaajiin, sillä peräti kahdeksan pelaajaa on kajaanilaisyleisölle tuttuja päättyneeltä kaudelta. Edellisvuosien vuosien tapaan hyökkäykseen on hankittu osaamista ulkomailta.

– Hyökkäyksessä meillä on ensi kaudella paljon mielenkiintoisia pelaajia. Viime kaudella Tomas Mikus ja Balazs Sebok osoittautuivat erittäin hyviksi hankinnoiksi ja uskon että myös meidän tämän kauden ulkomaanhankinnat Radim Valchar ja Michal Kristof tekevät tuhoisaa jälkeä. Kristof on erittäin juonikas keskushyökkääjä ja Valchar on erittäin hyvä peliätekevä laituri, jolla on myös hyvä maalivainu.

Entä mihin Hokin joukkueella on mahdollisuudet kaudella 2015–2016?

– Kyse on kilpaurheilusta ja tavoitteena on menestyä edelliskautta paremmin. Päättyneellä kaudella voitimme pronssia, joten tavoittelemme tulevalla kaudella finaalipaikkaa. Mielestäni tavoite on täysin realistinen, sillä joukkue on erittäin kilpailukykyinen myös alkavalla kaudella.