Hokin jokapaikanhöylä

Rankkarispesialisti. Kiekonsyöjä. Luottopelaaja. 22-vuotias Joni Piipponen venyy moneen Hokin pisteiden eteen. 

Rankkarispesialisti. Sillä termillä voisi kuvailla Joni Piipposta tämän kauden perusteella. Kuluvalla kaudella Piipposen seitsemästä rangaistuslaukauksesta vain yksi ei ole päätynyt vastustajan maaliin.

— Tällä kaudella on ruvennut osumaan, ei ole koskaan välttämättä mikään vahvuus ollut, mutta nyt on mennyt yllättävänkin hyvin. En kyllä itsekään odottanut että uppoaa noin hyvin, on löytynyt hyvät kynät, Piipponen naurahtaa.

Viime kaudeksi Kajaaniin siirtyneen Piipposen ensimmäinen kausi Hokissa kului kaksijakoisesti. Syksyn ajan armeija painoi päälle ja 19 ottelussa syntyi vaatimattomat tehot 2+2. Keväällä kuitenkin Piipponen takoi 23 ottelussa tehot 9+7.

— Vaikka intti olikin hyvin järjestelty ja peleihin sekä treeneihin päästiin, oli pää aika jumissa. Kun sieltä pääsi pois alkoi pelikin kulkemaan. Tuntui heti, että pää aukesi ja pelikin rupesi kulkemaan paljon paremmin. Sai vähän vapauksia, ei tarvinnut mennä kassulle tiettyihin aikoihin ja noudattaa niitä sääntöjä.

Syksyn aikana Piipposelta on jäänyt väliin noin puolet otteluista. Tehoja on kuitenkin pelatuissa otteluissa syntynyt hyvää tahtia, kun 26 otteluun Nurmijärven Kurran kasvatti on tehnyt tehot 14+7.

— Peleistä sivussa oleminen on harmittanut, mutta kun olen ollut kokoonpanossa on onnistumisia tullut ihan hyvin. Tietysti kausi on ollut vaikea, mutta kaikki mahdollisuudet on vielä auki.

14 maalillaan Piipponen johtaa Hokin sisäistä maalipörssiä. Piipposen maaleista moni on syntynyt oikea-aikaisten maalille ajojen seurauksena.

— Tällä kaudella on tuntunut, että olen sattunut olemaan oikeassa paikassa. Aikaisemmin ei ole ihan älyttömästi tuollaisia maaleja tullut. Kiva kun on päässyt laittamaan helppojakin maaleja sisään, niitä ei ole koskaan liikaa. Kyllä niitä syöttäjiä täytyy kiittää noista maaleista.

(Kuva: Tuomas Juntunen)

Valmennuksen luottopelaaja

Valmennuksen keskuudessa Piipponen nauttii suurta luottamusta. Peliaikaa kertyy suurissa määrissä niin tasaviisikoin, ylivoimalla kuin alivoimalla.

— Joni on erittäin monipuolinen pelaaja, joka ei petä missään tilanteessa ja aina tiedetään mitä saadaan, Hokin valmentaja Niko Härkönen kertoo.

— Esimerkiksi alivoimassa Piipponen on erittäin tärkeä äijä. Hän blokkaa kuteja ja uskaltaa tehdä pieniä asioita, jotka ehkä tekee kipeääkin. Lisäksi hänen kiekolliset taitonsa ovat hyvät, harhautukset ja syötöt ovat laadukkaita. Hänen pelikäsityksensä on hyvä ja maalejakin hän osaa tehdä.

Sama monipuolisuus pelaajana nousee esille myös Piipposella itsellään.

— Omasta mielestäni olen vähän jokapaikanhöylä. Ei ole mitään älyttömiä vahvuuksia tai heikkouksia, että suht tasainen olen pelaajana, Piipponen itse arvioi.

— Viisi-viisi-pelissä yritän ajaa maalille ja ihan samaan tapaan olen ylivoimalla maalin edessä, teen maskia ja yritän hakata irtokiekkoja sisään. Alivoimalla yritetään syödä kiekkoja, härkämäinen laituri jatkaa.

Luottamuksesta kertoo myös se, että Piipponen on kuluvan kauden aikana saanut rintaansa muutamaan otteeseen varakapteenin A-kirjaimen. Kapteeniston rooli on Piipposelle tuttu junioreista, sillä viimeisellä kaudella Jokerien A-nuorissa hän toimi kapteenina.

— Luonteeltaan Joni on tosi hyvä jätkä ja joukkuepelaaja. Kopissa kaikki luottavat häneen ja on muutenkin todella luotettava kaveri, Härkönen lisää.

— Valmennukselta on tullut luottoa ja kyllä itse nautin kun pääsen pelaamaan, Piipponen kommentoi.

22-vuotiaalla laiturilla on vielä yksi kausi jäljellä sopimustaan Hokkiin. Ensi kautta silmällä pitäen hänen kehityskohteisiin lukeutuvat luistelun ja laukauksen parantaminen.

— Jonin luistelua pitäisi saada räjähtävämmäksi ja vähän tasapainoisemmaksi. Voimaahan kaverissa on, mutta se pitäisi saada siirrettyä siihen räjähtävään luisteluun. Toisena asiana on laukauksen parantaminen. Vaikka hän onkin hyvä ampumaan, voisi tarkkuutta ja laukaisunopeutta lisätä, että Joni pystyisi tekemään lisää maaleja, Härkönen arvioi.

— Kiekkojen ohjaaminenkin on taito ja siinä hän on hyvä. Sellainen suoraan syötöstä laukominen on kuitenkin kehityskohde.

Piipponen itse on Härkösen kanssa samoilla linjoilla.

— Jokaista osa-aluetta pitää kehittää, mutta erityisesti laukausta ja luistelua. Lisäksi terävyyttä pitää parantaa, ettei ihan dieselinä mene joka paikkaan.

-JH

FAKTA

Joni Piipponen

Lempinimi: Ei ole, mutta ihan normaalit Joni tai Piipponen ovat käytössä
Syntymäaika: 29.6.1994 Nurmijärvi
Pelipaikka: Laitahyökkääjä
Pituus: 181 cm
Paino: 90 kg
Kasvattajaseura: Nurmijärven Kurra