Hokin kaudesta jäi positiivinen maku – ”Se oli kympin kausi”

Kajaanin Hokin kausi 2018–2019 päättyi lauantaina niukkaan tappioon KOOVEElle. Tamperelaiset veivät Mestis-karsintasarjan nimiinsä otteluvoitoin 4–0. Tappiosta huolimatta Hokin kausi jää isossa kuvassa kuitenkin reilusti plussan puolelle.

Hokki voitti runkosarjan näytöstyyliin ja runkosarjaan mahtui peräti 20 ottelun voittoputki, joka oli samalla seuran ennätys. Hokki keräsi runko- ja jatkosarjassa 39 pelistä yhteensä 91 pistettä, eli pistekeskiarvo oli 2,33 pistettä per peli.

Puolivälierissä Hokki kaatoi D-Kiekon otteluvoitoin 3–1 ja Suomi-sarjan mestaruuden Hokki varmisti kaatamalla FPS:n otteluvoitoin 3–2.

Istuimme alas muutama päivä kauden päättymisen jälkeen Hokin päävalmentaja Jukka Niirasen ja puheenjohtaja Pasi Halosen kanssa.

Hokki pääsi juhlimaan Suomi-sarjan mestaruutta kotiyleisön edessä. (Kuva: Tuomas Juntunen)

Minkälainen maku kaudesta 2018–2019 jäi?

Niiranen: Hyvä maku. Kausi oli pitkä ja matka miten etenimme oli antoisa. Syksy oli meiltä erittäin hyvä ja venyimme hyviin tuloksiin vajaallakin kokoonpanolla. Joulutauon jälkeen meillä oli haasteita saada peli pysymään sellaisena kuin olisimme halunneet, etenkin sarjassa alapuolella olevia joukkueita vastaan meillä oli vaikeuksia. Nostan kuitenkin hattua omille nuorille pelaajille, jotka nostivat tasoaan hienosti kevään peleihin. Pelasimme hyvin kainuulaisella porukalla ja saavutimme hienon tuloksen.

Halonen: Oikeastaan tuon paremmin kausi ei voisi mennä. Kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, eikä joukkueen tekemisestä ole mitään negatiivista sanottavaa. Se oli kympin kausi.

 

Millaisia onnistumisia kaudesta nostat esiin?

Niiranen: Joukkue kasvoi kauden aika hyvin yhteen. Joukkuehenki muodostuu kauden aikana, eikä sitä voi ostaa mistään. Joukkueessa oli paljon johtajuutta ja jos homma ei toimi kopissa, niin pelaajien laadulla ei ole suoritukseen mitään merkitystä. Yksittäisistä pelaajista esimerkiksi Erno Räisänen ja Heikki Klemetti nostivat tasoaan viime kaudesta ja he pystyivät tekemään loistavaa jälkeä kentällä.

Halonen: Joukkueessa oli koko kauden positiivinen ilme ja se heijasti mielestäni myös kevään hyviin katsojalukuihin. Joukkueessa oli kova moraali ja kaikista vastoinkäymisistä huolimatta joukkue saavutti tavoitteen (Suomi-sarjan mestaruuden). Joukkue kasvoi koko kauden ajan, kuten myös organisaatio. Esimerkiksi ottelutapahtumat ovat kehittyneet parissa vuodessa valtavasti ja muutenkin seurassa asiat tehdään ammattitaitoisesti.

Hokin puheenjohtaja Pasi Halonen oli erittäin tyytyväinen joukkueen otteisiin kaukalossa. (Kuva: Tuomas Juntunen)

Jäikö kaudesta jotain hampaan koloon?

Niiranen: Ei oikeastaan. Joukkueesta kaivettiin aika lailla maksimi esiin. Ennen pudotuspelejä meiltä tippuivat Jesperi Viikilä, Niko Saarenpää ja Oscar Leppänen, jonka myötä meiltä tippui paljon kiekollista osaamista ja johtajuutta. Se laittoi valmennuskopissa meidät vähän miettimään tilannetta. Nuorempi kaarti nousi hienosti heidän saappaisiin ja voitimme Suomi-sarjan mestaruuden, mikä oli joukkueen ja organisaation tavoitteena.

Halonen: Loukkaantumisia tuli pahaan aikaan, mutta niille ei voi mitään. Kaikilla mittareilla mitattuna kausi oli onnistunut.

 

Mestis-karsinnoissa KOOVEE oli vahvempi voitoin 4–0. Miten lähellä Hokki on mielestäsi Mestis-tasoa?

Niiranen: Sen joukkueen pitää olla todella kova, joka kaataa neljä kertaa Mestis-joukkueen. Meillä näkyi kokemattomuus Mestis-joukkuetta vastaan. Kahdessa ensimmäisessä pelissä meillä oli turhaa kunnioitusta kaveria kohtaan, emmekä saaneet itsestä parasta irti. Kasvoimme kuitenkin ottelusarjan aikana Mestis-tason peliin, mutta se ei lopulta riittänyt. Pelasimme reiluun kahteen viikkoon yhdeksän kovaa pudotuspeliottelua ja matkustimme bussissa tuhansia kilometrejä. Karsintapeleihin lähteminen olisi vaatinut pidemmän hengähdystauon ja tässä asiassa Mestis-joukkueella oli iso etulyöntiasema.

Halonen: Fasiliteettien ja organisaation toiminnan puolesta olemme Mestis-tasoa. Ei meidän yhtään tarvitse häpeillä sitä, miten meidän arki pyörii. Pelillisesti täytyy olla realisti ja tällä kaudella Mestis-joukkueen kaataminen neljästi oli liian iso urakka.

 

Miltä näyttää mielestäsi Hokin tulevaisuus?

Niiranen: Hyvältä. Kun miettii sitä taustaa, että nykyinen yhtiö on ollut pystyssä vasta vajaat kaksi vuotta ja toisena kautena tulee mestaruus, niin onhan se mahtava saavutus koko organisaatiolta. Kahden vuoden aikana olemme ajaneet omia junioreita sisään, joista iso osa on tehnyt tulosta miesten peleissä. Maltti pitää kuitenkin olla jatkossakin mukana ja omavaraisuusasteen tulee säilyä hyvänä.

Halonen: Hokki on menossa hyvään suuntaan. Meillä on organisaatiossa varsin laaja omistajapohja (14 omistajaa), mutta urheiluseuran pyörittämiseen meillä on silti varsin pieni määrä ihmisiä tekemässä töitä. Mielestäni taustalle olisi hyvä saada vielä lisää talkoolaisia, päättäjiä, tukijoita, osakkeenomistajia sekä organisaaton kehittäjiä. Kainuussa on vielä käyttämätöntä potentiaalia kiekkoilun kehittämisessä.

 

Hokki kiittää kaikkia mukana eläneitä huikeasta kaudesta 2018–2019!