Hokin vuosi päättyi harmittavalla tavalla

Kajaanin Hokin vuosi 2013 päättyi 5-2 (0-1, 4-0, 1-1) -tappioon Vaasassa. Ensimmäisen erän jälkeen ottelua johtanut Hokki sai kokea toisessa erässä sarjakärki Sportin vahvuuden ja synkkä kymmenminuuttinen koitui lopulta myös turmioksi.

Hokin kauden viimeinen ottelu Vaasassa oli monivaiheinen ja värikäs koitos. Vuoden 2013 sijalla kuusi päättävä Hokki johti tuli ensimmäiseen erään terävästi, mutta kovasti Liigaan tähyävän Sportin vahva pelaaminen oli Hokille lopulta liikaa. Ottelun mahtuun myös harmittava tuomarivirhe, joka nousi lopulta lopputuloksen kannalta todella suureen rooliin.

– Me hävittiin tämä toisen erän mustaan viisiminuuttisen, erotuomarivirheeseen ja Sportin Samuli Kivimäkeen, Hokin päävalmentaja Petri Mattila tiivisti.

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen mentiin isäntien komennossa. Vaasalaisten maalintekoaikeet pysähtyivät kuitenkin ottelussa 25 kertaa torjuneeseen Teemu Seppäseen. Hokki pääsi peliin paremmin mukaan mitä pidemmälle erä eteni. Hokki pystyi rakentelemaan hyviä maalintekopaikkoja Sport-maalille, mutta tolppaa lähemmäs Hokki ei päässyt ensimmäisellä kympillä.

Linnapaitojen kova yritys palkittiin reilun 12 minuutin kohdalla, kun Arttu Niskakangas riisti kiekon Sport-puolustukselta ja pelasi kiekon ketjukaveri Anthony Guttigille. Ranskalainen pelasi kiekon vielä takaisin Niskakankaalle, joka ujutti lirutti kiekon Sport-maalin alakulmaan. Molemmat joukkueet pääsivät vielä erän lopussa kokeilemaan ylivoimapeliä, mutta maaleja avauserässä ei enää nähty. Näin ollen avauserätauolle poistuttiin Hokin 0-1-johtolukemista.

Sport näyttää kovuutensa

Toisessa erässä pelin suunta muuttui täysin. Sport tuli toiseen erään erittäin kovalla draivilla ja hallitsi kenttätapahtumia suvereenisti. Edes Hokin aikalisä ei auttanut, sillä Sport nousi ottelussa tasoihin, kun toista erää oli pelattu tasan viisi minuuttia. Isäntien tasoitusmaalista vastasivat ex-hokkilaiset, sillä Jussi Tapio ja Jarkko Hattunen petasivat paikan Mestiksen pistepörssiä johtavalle Lassi Kokkalle, joka nosti kiekon kauniisti etukulmasta sisään.

Vain reilut kaksi minuuttia myöhemmin Mestiksen maalipörssiä ylivoimaisesti johtava Samuli Kivimäki (3+0) tälläsi kiekon sydämensä kyllyydestä ohi voimattoman Hokki-vahti Seppäsen.

– Katsotiin tänään aikaisin aamulla videolta klippejä siitä, miten meidän pitää olla kiekollisesti aktiivisempia omalla alueella paineen alla. Menettiin kuitenkin kiekkoja omissa, ei otettu kiekollista vastuuta ja roiskittiin kiekkoja paikasta toiseen. Tästä kuitenkin seurasi Sportin tasoitus- ja johtomaalit, Mattila kertaa toisen erän synkästä viisiminuuttisesta.

Tuomarivirhe jäi kismittämään

Sport pääsi erän jälkimmäiselle puoliskolla kokeilemaan kahden miehen ylivoimapeliä. Kotkapaitojen ei tarvinnut pelata viidellä kolmea vastaan enempää kuin kymmenen sekuntia, kun kiekko oli jälleen kajaanilaisten maalissa. Jussi Tapion siniviivalaukaus epäonnistui pahoin, mutta kiekko pomppi onnekkaasti Ari Gröndahlin lapaan, jolla oli helppo työ siirtää isännät jo kahden maalin johtoon.

Sport iski saman ylivoiman aikana vielä kertaalleen, kun Kivimäki laukoi tarkalla rannelaukauksella isännät jo kolmen maali johtoasemaan. Hokki-leiriä jäi kuitenkin eniten kismittämään 3-1-ylivoimamaalia edeltänyt aloitus.

– Siinä aloituksessa tuli selkeä tuomarivirhe. Kokkala vaihdettiin aloituksesta pois ja siihen tilalle vaihdettu toinen pelaaja otti kiekon jalalla taaksepäin. Sääntökirja sanoo, että siitä pitää antaa jäähy. Otteluvalvoja myönsi pelin jälkeen, että se tilanne meni perseelleen ja siitä olisi pitänyt viheltää Sportille jäähy. Tämän tilanteen seurauksena tuli käytännössä kaksi maalia, Mattila harmittelee.

Hokilla oli erän lopussa saumat nousta peliin mukaan, mutta Anhtony Guttigin läpiajosta huolimatta lukemat pysyivät muuttumattomina.

Paikkoja, muttei maaleja

Sport kaatoi lisää kylmää vettä Hokin niskaan heti kolmannen erän alkuun, kun erää oli pelattu vain 39 sekuntia. Samuli Kivimäki iski jo illan kolmannen maalinsa sai myös pelin jälkeen Hokki-luotsilta kehut.

– Yksittäinen pelaaja vastustajalta pisti kyllä hienosti kiekkoa reppuun tänään. Tässä suomalaisessa maalintekokulttuurissa pitää antaa tuollaiselle pelaajalle respektiä. Meillä ei ole tässä maassa yhtään liikaa tuonkaltaisia pelaajia. Oli kyllä komeita maaleja, mitä hän tänään teki, Mattila antaa tunnustusta.

Hokki pääsi kokeilemaan 5-1-maalin jälkeen kahdesti ylivoimalla ja lopulta yritys myös palkittiin, kun Riku Toivo ohjasi Clemens Unterwegerin lähettämän viivalaukauksen maaliin. Syöttöpisteen 5-2 -kavennusmaaliin merkautti myös Teemu Virtala. Hetkeä myöhemmin Virtalalla oli paikka tuoda Hokki jo kahden maalin päähän, mutta tällä kertaa tolppa oli Hokin kavennusmaalin edessä. Loppu pelistä oli lähinnä kosmetiikkaa ja näin ollen Sport pääsi voittajana uudenvuoden viettoon.

Lopputuloksen lisäksi jobinpostia Hokille toi Jussi Makkosen loukkaantuminen. Makkonen poistui toisessa erässä pukuhuoneen suojiin, eikä pelannut enää loppupelissä.

– Hän on sairaalassa tällä hetkellä. Hänellä on varmasti todella pitkä sairasloma edessä. Nyt vaaditaan meidän organisaatiolta puhtia, sillä me tarvitaan periaatteessa kaksi puolustajaa ja nopeasti, Mattila päivitteli tilannetta heti ottelun jälkeen.

Hokin ottelut jatkuvat vuoden 2014 puolella. Seuraava ottelun linnapaidat pelaavat tulevana perjantaina Kajaanissa, kun vieraaksi saapuu HCK Keravalta.

Kiitämme kaikkia kannattajia ja tukijoita kuluneesta vuodesta, ja toivotamme samalla menestyksekästä uutta vuotta!

makkonen

Jussi Makkosen loppukausi on vaarassa.