Hokki panostaa mentaalivalmennukseen

Hokin valmennusta on kuluvan kauden ajan tukenut Hannu Laakkonen, joka on auttanut joukkueen mentaalisen puolen kanssa. Laakkonen tuo taustoihin vahvaa kokemusta, sillä hän on toiminut yli 30 vuoden ajan bisnes- ja urheilupuolen valmennuksessa. Rooliaan Hokissa Laakkonen luonnehtii valmennusfilosofiksi.

– Henkinen valmennus on vain yksi osa-alue. Valmennusfilosofiassa otetaan kantaa kokonaisvaltaisemmin. Hokissa halutaan jatkossa tukea pelaajien kokonaisvaltaista kehitystä huomioiden myös heidän siviilielämän tilanteet ja tavoitteet. Mitä paremmin tässä onnistutaan, sen pitkäkestoisempi menestystarina saadaan luotua, Laakkonen kommentoi.

– Urheilupuolella lajeinani ovat tennis ja lumilautailu, olen ollut molemmissa lajeissa ammattivalmennuksessa mukana. Omat valmennussaavutukset ovat 90-luvulta, kun valmensin maailman parhaita sveitsiläisiä lumilautailijoita.

Valmennuspuolen mentoreikseen Laakkonen mainitsee Esa Rovion ja Juri Haninin, jotka ovat maailman parhaita urheilupsykologeja.

– Esalta opin huippujoukkueen rakentamisen mallit ja Haninilta miten kasvu rakennetaan kohti yksilön ja joukkueen huippusuorituksia, Laakkonen kertoo.

Joukkueen taustoihin Laakkonen tuli Hokki Kainuu Oy:n hallitukseen kuuluvan Jyrki Korkiakosken kautta.

– Saan kiittää Jyrkiä tästä pestistä. Hän tutustutti minut joukkueen urheilutoimenjohtajaan Joonas Karjalaiseen sekä valmentajiin Pasi Häkkiseen ja Jukka Niiraseen. Juteltuamme heidän kanssa katsoimme, että aloitetaan yhdessä tukemaan pelaajien ja joukkueen kehittymistä kohti kauden huippusuorituksia.

– Olen kehittänyt nyt ottelun aikaista oppimista niin yksilö- kuin joukkuelajeihin. Sitä olemme aloitelleet ja treenanneet Hokin kanssa. Kevättä kohti tiivistämme tahtia sen suhteen.

Tavoitteena tehdä pelaajan kehittymisestä Hokin tärkeimpiä vahvuuksia

Laakkonen näkee mentaalipuolen näkyvän jääkiekossa joukkuepelaamisessa.

– Yksittäinen pelaaja kasvaa joukkueen eteen pelattavaan työhön. Eli ei pelata yksin, vaan pelataan joukkueen eteen jokainen vaihto ja jokainen pelitilanne. Autetaan kaveria nousemaan huippusuoritukseen, se on jääkiekossa se kaikkien keskeisin, mikä pitää pystyä saada aikaan.

Kevään aikana Hokki lähtee rakentamaan pelaajan kehittymisen pitkäaikaista polkua. Mallin rakentamisessa hyödynnetään Anne Laakkosen kehittämää hybridi-identiteetti -menetelmää.

– Polussa ei katsota vain yhtä kautta, vaan katsotaan pidemmällä aikavälillä kehittymistä. Tästä pelaajan kokonaisvaltaisesta kehittymisen polusta tehdään jatkossa yksi Hokin tärkeimmistä vahvuuksista, Laakkonen paaluttaa.

Mentaalipuolen valmennusta ei tiettävästi ole muilla joukkueilla Mestiksessä saati Suomi-sarjassa.

– Toivottavasti tästä saadaan kilpailuetua toisiin joukkueisiin. Joukkueenahan tässä tehdään valmentajienkin kanssa, yhtä lailla minä juttelen valmentajien kanssa siitä, mitkä tavoitetta tukevat ajattelu-, suhtautumis- ja käyttäymismallit on hyvä olla kaikilla.

– Sama pitää joukkuejohdon ja muiden taustatekijöiden miettiä joukkueen eteen. Tämä ei ole vain pelaajien juttu, vaan koko joukkueen. Siihen pitää panostaa ja pohtia yhdessä, miten tuetaan yhteisen tavoitteen saavuttamista, Laakkonen painottaa.