Janne Niva – Taattua laatua pohjoisesta

Janne Niva oli yksi pronssikevään 2015 luottomiehistä. ”Lada”-lempinimellä kulkenut peluri toi joukkueeseen Ladan mainoslausetta mukaillen taattu laatua pohjoisesta.

Ennen Hokkiin tuloaan kolarilaisen KoTu Hockeyn kasvatti oli tahkonnut Mestistä Jokipoikien ja Kiekko-Laserin paidassa. Niiltä ajoilta kajaanilaisjoukkue muistuu mieleen pahana vastuksena.

– Joukkueessa oli silloin tuttuja pelaamassa, joka toi oman latinkinsa peleihin. Ne oli mukavia pelejä, vaikka vierasjoukkueena Kajaanin halli ei sytyttänyt. Siellä oli varsinkin alkuaikoina hyvin mekkalaa, eikä niihin peleihin tarvinnut erillisiä syöttöjä hakea, Niva kertoo.

Vaikka Nivan visiitti Hokin riveissä kesti vain yhden kauden, jäi hänelle kuitenkin käteen pronssimitalin lisäksi lämpöisiä muistoja.

– Meillä oli mukava porukka. Tietyllä tapaa harmittaa, kun jäimme pronssille, sillä rahkeita olisi ollut pelata kirkkaimmastakin mitalista, Niva pyörittelee.

Pronssiin yltäneestä joukkueesta hänelle muistuu mieleen kaksi vahvaa persoonallisuutta.

– Sen kauden pelureista varmaan Miska Humaloja ja Ville Hyvärinen olivat ne räiskyvimmät tapaukset.

Nykyisistä pelureista Christoffer Seppelin, Samu Pyykkönen ja Risto Mattila muistuvat mieleen tutun oloisista asioista: Mattila viivataiturina ja Seppelin sekä Pyykkönen työteliäinä pelureina, jotka jättivät kaukaloon kaikkensa.

Ranskan ihmeellisyyksien parissa

Hokin jälkeen Niva suuntasi takaisin kotiseudulleen Kolariin. Parin kolmosdivarissa vietetyn kuukauden jälkeen hän suuntasi Ranskaan.

– Mietin silloin oliko intoa pelata enää tosissaan. Syksy meni pelaillessa ja joulukuussa tuli kyselyä olisinko kiinnostunut pelaamaan Ranskassa. Lähdin vielä, eikä sitä reissua voi katua. Se oli hyvin antoisa reissu, ei niinkään pelillisesti, vaan muilta puolin, Niva hymyilee.

Ranskassa vastaan tuli omat paikalliset erikoisuudet. Kaikki asiat eivät hoituneet aivan totutulla varmuudella.

– Taisin asua viisi kuukautta, josta kaksi-kolme kuukautta meni ilman että hanasta tuli lämmintä vettä. Korjaajia kävi silloin tällöin, mutta ei sitä kummasti saatu kuntoon. Sellaisia pienimuotoisia pulmia.

Erikoisuuksia löytyi myös Courbevoien halliratkaisussa: jäähalli sijaitsi ostoskeskuksen sisällä. Toisen päädyn päässä oli lasiseinä, josta näki viereiseen uimahalliin.

– Pikkuisen yllätti, että minkälaista se ympäristö voi olla. Se ei ollut ihan samanlaista kuin Suomessa.

– Sen tietääkin, ettei se ilma hallin puolella ole ihan normaalia, kun uimahallin erottaa lasiseinä. Kun kiekko meni laitaa vasten, niin sitä ei saanut normaalisti vaan piti vähän ronkkia, että se nousi kuopasta ylös, Niva selittää.

Vaikkei seura ollutkaan huippukastia, näki Niva sen, miten hyvin Mestiksessä hoidetaan hommat.

Nykyään 30-vuotias hyökkääjä saa tyydytettyä pelihalunsa kiekkoilemalla kakkosdivisioonassa pelaavan KISEn riveissä.

– Kyllä siinä Ranskan reissulla huomasi, ettei ole enää sellaista poltetta pelaamiselle, mitä pitäisi olla.

 

Teksti on julkaistu alun perin Kiekkoviestissä 19.2.2021.