Juha Nurminen on kulkenut pitkän tien Hokin penkin taakse

Juha Nurminen on käynyt pitkän matkan, jonka aikana hän on toiminut valmentajana Kiinan maajoukkueessa asti. Nyt hän on valmis ottamaan jälleen askeleen eteenpäin, astuttuaan Kajaanin Hokin apuvalmentajan rooliin.

53-vuotias Juha Nurminen liittyi Pasi Räsäsen vetämään valmennustiimiin syyskuun puolivälissä. Alku kajaanilaisjoukkueen mukana on sujunut hänen mukaansa talon tavoille opettelun parissa ja pelaajistoon tutustuessa.

– Pari viikkoa on vasta tehty hommia yhdessä, joten varmaan ihan täysin ei ole rooli vielä auennut. Pääsääntöisesti touhuilen pakkien kanssa ja erikoistilannepelaamisia on nyt keskusteltu ja vähän tehtykin, mutta luulen roolin muotoutuvan kauden mittaan enemmissä määrin, Nurminen arvioi.

Räsänen painotti apuvalmentajaa etsiessä sitä, kuinka haluaa jonkun joka ei vain keräile kiekkoja ja osaa myös haastaa päävalmentajaa. Tämä on käynyt Nurmiselle enemmän kuin hyvin, vaikkei ainakaan vielä ole tullut näkemyseroja asioista.

Valmentajatyypiltään hän kertoo olevansa nykyaikainen keskusteleva valmentaja.

1980-90-luvuilla pelanneena hän muistaa vanhan koulukunnan valmentajia, ja tiedostaa ettei sen ajan menot sopisi enää nykypäivän koppiin.

– Ihmisten kanssa toimiminen tänä päivänä ei toimi vain huutamalla ja käskyttämällä. Tietysti auktoriteettia pitää olla ja tietyt asiat on joukkueen kanssa, mutta ei siitä pidä alkaa reuhaamaan.

Kainuusta Kiinaan ja takaisin Kainuuseen

Kauteen 1999–2000 pelaajauransa lopettanut Nurminen aloittaa nyt 17 kautensa valmentajana. Valmennusuransa aikana hän on toiminut muun muassa Bluesin ja HIFK:n organisaatioiden parissa.

Eksoottisimpana työnä nousee kuitenkin esiin hänen toimiminen Kiinan maajoukkueen päävalmentajana. Siihen hän päätyi Kainuun kautta.

– Vuokatissa oli Kiinan olympiajoukkueen leiri, jonka jälkeen minut nimettiin heidän A-maajoukkueen päävalmentajaksi. Siitä mentiin Pekingiin ja toimittiin siellä maajoukkueen kanssa.

Maajoukkueen peräsimessä olemisessa oli myös hankaluutensa.

Joukkueen Vuokatissa olleista pelaajista vain yksi puhui edes ”heikkoa englantia”, joten kaikki joukkueen ohjeistaminen tapahtui tulkin välityksellä. MM-kisoissa pelanneeseen joukkueeseen tuli lisäksi kaksi Yhdysvalloista tullutta pelaajaa, jolle pystyi kommunikoimaan englanniksi.

– Tulkki oli koko ajan vieressä, mentiin ihan minne vain. Sen tulkinkaan jääkiekkotuntemus ei ollut sellaista, että voisi puhua jääkiekkoammattilaisesta, vaan hän vähän opetteli jääkiekon saloja siinä samalla. Hän ei ollut mikään vanha peluri tai mitään, vaan taisi olla ammatiltaan koneinsinööri, Nurminen hymähtää.

Kiinan maajoukkueessa vietetty aika päättyi lyhyeen, kun koronapandemia yllätti. Ymmärrettävästi valmentajalla ei ollut myöskään haluja lähteä ulkomaille taudin jyllätessä. Sen sijaan valmennuspaikka löytyi kotiseudun läheltä – HC Indians Kaarinan peräsimestä.

– Kemiössä on talo, niin sieltä käsin oli helppo valmentaa naapurikaupungin joukkuetta, Nurminen avaa.

Yhden Suomi-sarjassa vietetyn kauden jälkeen Nurminen oli vielä jatkamassa HCIK:n peräsimessä, kunnes paikka Hokin valmennustiimiin aukesi. Siihen hän tarttui nopeasti, nähden paikan Mestiksessä olevan parempi kuin Suomi-sarjassa jatkaminen.

”Todella hyvä fiilis”

Alkanutta kautta hän lähestyy odottavaisin fiiliksin. Jo ensivaikutelma kasatusta joukkueesta vakuutti valmentajaa ensimmäisten joukkueen mukana vietettyjen päivien aikana.

– Ensimmäisenä esiin joukkueesta nousi työmoraali, joka on ihan huipussaan. Joukkueena pelataan ja jokainen puskee hommia. Todella hyvä fiilis on joukkueesta ja sitä kautta odotuksetkin on sellaiset, että tulee hyvä kausi. Tällä hetkellä uskon, että tällä joukkueella voi yltää vaikka mihin, hän sanoo ja lisää odottavansa sarjasta tasaista.

– Toivottavasti nyt kun kausi saatiin käyntiin, niin saadaan hallit kokonaan täyteen ja kajaanilaiset tulee kannustamaan omiaan.