Juhlakalu Marko Kilpeläinen: ”Saattaahan siinä tulla tippakin silmään”

Kajaanilaisen Marko Kilpeläisen puhelin soi eräänä rauhallisena lokakuisena sunnuntai-iltana. Puhelimen toisessa päässä oli Hokki Kainuu Oy:n puheenjohtaja Pasi Halonen, joka kertoi Hokin tarjoavan Kilpeläiselle mahtavaa kunnianosoitusta pitkästä työstä kajaanilaisen jääkiekkoilun eteen.

Halonen kertoi, että Hokki on aikeissa jäädyttää Kilpeläisen paidan Kajaanin jäähallin kattoon ennen 2. joulukuuta pelattavan Hokki–KOOVEE-ottelun alkua.

– Menin ihan sanattomaksi, enkä oikein osannut vastata siihen mitään. Kerrankin olin ihan hiljaa, Kilpeläinen nauraa.

– Kaikki tuli minulle täysin puskista, enkä osaa oikein vieläkään käsittää, mitä lauantaina tulee tapahtumaan. En ole koskaan osannut edes ajatella, että minun paita nousisi joku päivä Kajaanin jäähallin kattoon, hän jatkaa.

Tuleva lauantai on Kilpeläisen yksi elämänsä ikimuistoisimpia. Kilpeläinen ei osaa vielä ennakoida, millainen päivä lauantaista tulee.

– En osaa oikein vielä odottaa mitään lauantaista. Kaikki on minulle ihan uutta ja tuntematonta. Katsotaan miten ilta etenee, toivottavasti siitä tulee mukava ilta.

– Kyllä paidan jäädytys vetää varmaan hiljaiseksi. Saattaahan siinä tulla tippakin silmään, sille ei mahda mitään, Kilpeläinen myöntää.

Marko Kilpeläisen pelinumero 20 jäädytetään Kajaanin jäähallin kattoon. (Kuva: Tuomas Juntunen)

III-divisioonasta Mestikseen

Kilpeläisen ura alkoi Hokin D-junioreissa vuonna 1979. Hokin edustusjoukkueessa Kilpeläinen debytoi syksyllä 1984 hänen ollessa vasta 16-vuotias. Kaiken kaikkiaan Kilpeläisen ura Hokissa kesti peräti 19 kautta, jonka aikana Hokki kipusi III-divisoonasta aina Mestikseen saakka.

– Ensimmäisenä omalta pelaajauralta mieleen tulee nousu Mestikseen keväällä 2002. Siinä joukkueessa oli paljon oman kylän poikia ja se on jäänyt itselle elävästi mieleen, Kilpeläinen kertaa.

Kilpeläinen muistelee lämmöllä myös aikoja, jolloin hän aloitti Hokin edustusjoukkueessa. Myös ensimmäiset ulkopaikkakuntalaiset pelaajat Teppo Virran johdolla ovat jääneet 49-vuotiaan Kilpeläisen mieleen.

Hokki merkitsee Kilpeläisen elämässä edelleen paljon. Nykyisin Kilpeläinen työskentelee Tokmannilla vapaa-ajan osastolla ja hän on edelleen tuttu näky Kajaanin harrastekiekkovuoroilla.

– Hokki on se seura, jossa olen pelannut ja se merkkaa minulle edelleen paljon. Käyn katsomassa ahkerasti pelejä ja olen edelleen hokkilainen, hän toteaa.

Kilpeläinen haluaa nostaa uransa varrelta yhden henkilön parrasvaloihin. Hän on seuratyöntekijä Esa Sirviö, jonka panos seuran eteen on ollut vuosien varrella mittaamatonta.

– Epi on Mr. Hokki. Jos Epiä ei olisi ollut, niin ei varmaan olisi ollut koko Hokkiakaan, Kilpeläinen uskoo.

Uusi organisaatio kerää Kilpeläiseltä kehuja

Kajaanin Edustushokki ry:n konkurssi viime keväänä tuli täytenä yllätyksenä myös Kilpeläiselle. Hän kertoo kuitenkin näkevänsä uudessa Hokki-yhteiössä paljon positiivisia asioita.

– Tottakai se harmitti paljon viime keväänä, mutta olen katsellut hyvillä mielin uuden yhtiön toimintaa. Joukkueessa on mukana kainuulaisia pelaajia ja mielestäni otteluissa on käynyt yllättävän hyvin yleisöä. Lisäksi itselle on jäänyt sellainen tunne, että yritysmaailma on mukana Hokissa aiempaa paremmin.

Kilpeläinen näkee nykyjoukkueessa paljon samaa kuin kauden 2001–2002 joukkueessa, jolloin Hokki nousi pelaamalla Suomi-sarjasta Mestikseen. Myös kevään 2002 nousujoukkueessa oli mukana paljon kainuulaisia pelaajia.

– Näin sen kuuluu ollakin, että joukkueessa on paljon oman kylän poikia, sillä niitä ihmiset tulevat katsomaan. Toivottavasti homma jatkuu näin myös tulevaisuudessa ja Hokin A-junioreista nousisi lisää pelaajia Edustukseen.

Kilpeläinen uskoo Kajaanissa olevan aineksia uuteen jääkiekkobuumiin. Uudistunut Hokki ja mahdollisesti Kajaaniin rakennettava harjoitushalli antavat nousukaudelle hyvän pohjan.

– Jos ajattelee Hokin nykyistä taustajoukkoa, niin jos se homma ei tuolla taustaporukalla pyöri, niin ei se sitten pyöri millään. Jokaisella on organisaatiossa nyt tekemisen meininki ja kaikki näyttää tällä hetkellä hyvältä, Kilpeläinen myhäilee.

Suomi 100 -juhlaottelu sekä Marko Kilpeläisen juhlaottelu Hokki–KOOVEE la 2.12. Kajaanin jäähallissa kello 17!

Kilpeläisen kaudella 2002–2003 käyttämä aito pelipaita huutokaupataan ottelun 1. erätauolla. Paidasta voi jättää ennakkotarjouksia osoitteeseen toimisto@hokki.fi.

Kilpeläisen kauden 2002–2003 aito pelipaita huutokaupataan ottelun 1. erätauolla