Kajaanilainen huuliveikko kehittyy joka päivä

  • Hokki-kasvatti Matti Kaarlela on ottanut isoja harppauksia eteenpäin
  • 21-vuotias sentteri kuuluu tällä kaudella valmennuksen luottopelaajiin
  • Kaarlelan juttujen taso pukukopissa ei puolestaan saa kiitosta

Kevät 2007. Hokin D-junioreissa pelaava Matti Kaarlela seuraa Hokin finaaliottelua muiden junioreiden tapaan päätykatsomosta. Hokki nostaa kauden päätteeksi mestaruuskannua ja 12-vuotiaan kiekkoilijan haaveet ovat aivan kuten muilla junioreilla: pääsisinpä joskus pelaamaan Hokin edustusjoukkueessa.

Nyt lähes kymmenen vuotta myöhemmin Kaarlela elää unelmaansa. Hän pelaa toista kauttaan Mestiksessä. Pelaaminen kasvattajaseurassa on kunnia-asia.

– Pikkupoikana haaveeni oli päästä pelaamaan Mestiksessä ja nyt siitä on tullut totta. Haluan näyttää itselleni joka päivä, kuinka tärkeä asia on pelata omassa kasvattajaseurassa. En halua pelata huonosti, Kaarlela kertoo.

Kaarlela pelasi 17-vuotiaaksi saakka Hokin juniorijoukkueissa, jonka jälkeen tie vei Ouluun. Kolmen kauden aikana pelejä kertyi Kärppien B-junioreissa, Suomi-sarjan Raahe-Kiekossa sekä Kärppien A-junioreissa.

Päätös Oulun vuosien jälkeen paluusta Kajaaniin syntyi helposti.

– Tein viime syksynä try-outin jälkeen kahden vuoden sopimuksen, joka oli itsestäänselvä päätös. Mestiksessä mihinkään muualle ei ollut järkeä lähteä ja kun itsellä oli halu olla täällä, niin tämä oli kaikin puolin luonteva ratkaisu.

kaarlela-1

Kuva: Tuomas Juntunen

Köyhän miehen Jonne Virtanen

Viime kaudella Kaarlela pelasi linnapaidassa 29 runkosarjaottelua, joissa syntyi tehot 2+0. Tänä syksynä Kaarlela laittoi piste-ennätykset uuteen uskoon jo heti kauden ensimmäisissä otteluissa, eikä tahdille näy loppua.

– Uskallan nyt pelata enemmän kiekon kanssa ja edistää hyökkäyspeliä. Olen myös saanut kroppaan lisää räjähtävyyttä kesän aikana.

Kaarlelan rooli joukkueessa on kasvanut ja tällä hetkellä hän kuuluu valmennuksen luottopelaajiin. Päävalmentaja Jari Laukkasen mukaan Kaarlela on ottanut kesän ja syksyn aikana isoja askeleita eteenpäin.

– Masan kokonaisvaltainen pelaaminen on selkiytynyt ja noussut uudelle tasolle. Luistelu on mennyt eteenpäin ja hän lukee tilanteita paremmin kuin viime kaudella, Laukkanen kuvailee suojattiaan.

–  Masa on isokokoinen pelaaja, mutta hän voisi käyttää kokoaan vielä paremmin hyväkseen. Jos hän saisi pelaamiseen vähän lisää ilkeyttä, niin hänessä olisi myös potentiaalia olla Liigassa asti Jonne Virtasen tapainen fyysinen sentteri.

Vertaukset TPS:n kulttihyökkääjään saavat Kaarlelan lähinnä huvittuneiksi.

– Ei meissä Jonnen kanssa varmaan ole hirveästi samanlaisia piirteitä.

– Tai tarkemmin mietittynä konttaan aina tärkeissä aloituksissa ihan vain varmuuden vuoksi kiekon päälle. Aivan kuten Jonne, Kaarlela naurahtaa.
matti-kaarlela-27780002

Roolia myös alivoimalla

Kaarlelan alkukausi on sujunut mallikkaasti. Tehopisteitä on 23 otteluun syntynyt 1+6 ja kajaanilaisen teholukema +7 on joukkueen paras.

– Hyvä teholukema kertoo siitä, että Masa on ehtinyt puolustaa paremmin tilanteita. Vastustajat ovat tutumpia ja samoja tilanteita tulee jatkuvasti, joten kokemusten myötä pelaaminen helpottuu, Hokki-käskijä valottaa.

Kaarlela on noussut tällä kaudella myös Hokin tärkeimpien alivoimapelaajien joukkoon. Hokki-kasvatti on yleinen näky kentällä myös silloin, kun omassa päädyssä pitää ottaa tärkeitä aloituksia.

– Kun kokonaisvaltainen pelaaminen on mennyt eteenpäin, niin Masaa pystyy käyttämään myös alivoimalla ja oman pään aloituksissa. Hyvä teholukema kielii myös siitä, että hän on turvallinen ja luotettava sentteri tällä hetkellä.

Kaarlela on ottanut kasvaneen roolin avosylin vastaan.

– Olen aina tykännyt pelata alivoimaa. Ja kun siinä onnistuu, niin se turhauttaa vastustajan kärkipelaajia. Tällä kaudella on tullut vastuuta, joka on totta kai mukava asia, Kaarlela myhäilee.

Kiekollinen peli kehityskohteena

Kaarlela harjoitteli kesällä kovaa uuden apuvalmentajan Niko Härkösen harjoitusohjelman avulla. Tavoitteena oli ennen kaikkea saada lisää voimaa luisteluun.

– Kesällä pääpaino oli Masan heikkouksien parantamisessa. Pyrimme kasvattamaan voimapuolta ja saamaan lisää räjähtävyyttä, joka näkyy nyt jäällä parempana liikkeenä. Myös kauden aikana olemme panostaneet luistelun kehittämiseen, Härkönen kertoo.

Päävalmentaja Laukkasen mukaan Kaarlelan johtama ketju on luonut alkukaudella eniten maalintekotilanteita vastustajan päädyssä. Viimeistely sen sijaan on jättänyt paljon toivomisen varaan.

– Masan ketju on ollut valtaosassa peleistä eniten tilanteita luonut ketju. Tehottomuus on kuitenkin ollut hänen ja koko ketjun suurimpia miinuksia.

– Jos viimeistely olisi ollut parempaa, niin teholukema voisi olla vieläkin parempi, Laukkanen huomauttaa.

Myös Kaarlela on itse samoilla linjoilla.

– Juuri ketjukavereiden kanssa mietimme, että pitää vaan enemmän miettiä niitä maaleja ja tehopisteitä, niin sitä kautta alkaa myös tulla tehoja. Paikkoja on kyllä ollut riittävästi.

Viimeistelytehokkuuden lisäksi suurimmat kehityskohteet hän näkee kiekollisessa pelissä.

– Hyökkäyspelissä pitäisi pystyä harhauttamaan täydestä vauhdista ja tekemään enemmän henkilökohtaisia harhautuksia. Sitten kun pystyy tuottamaan vastustajan pakeille ongelmia Mestiksessä, niin seuraava taso on tehdä sama Liigassa, Kaarlela toteaa.

Kuva: Tuomas Juntunen

Kuva: Tuomas Juntunen

Kopin huonoimmat jutut

Kentän ohella Kaarlela on ottanut ison roolin myös Hokin pukukopista. Joukkueen sisältä tihkuneiden tietojen Kaarlelan juttujen taso on pukukopin huonoimmasta päästä.

Pitävätkö nämä tiedot paikkansa?

– Jaahas. Meillä on joukkueessa niin vähän sivistynyttä porukkaa, että muut ei vaan ymmärrä minun juttuja, Kaarlela veistelee.

Myös haastattelua tehdessä muilta joukkueen jäseniltä tulee ehdotuksia, mitä kysymyksiä Kaarlelalta tulisi kysyä. Etenkin Kaarlelan ihonhoito tuntuu olevan tapetilla.

– Tämä juttu on varmaan siitä lähtöisin, että minulla on sileät reidet. Mutta Ronille (Viirlas) tiedoksi, että en rasvaa ihoa, Kaarlela kuittaa.

Entä kuka mahtaa olla Kaarlelan esikuva pukeutumisessa?

– Nyt on paha. Sanotaan tähän Tyler Blackburn.

– Mutta jos meidän joukkueesta miettii, niin valitsen Kauppisen Tinon. Siinä on todella tyylikäs pelaaja. Ei missään nimessä kentällä, vaan nimenomaan sen ulkopuolella, Kaarlela virnuilee.

-JS

FAKTA: Matti Kaarlela

Lempinimi: Masa
Syntynyt: 22.2.1995 Kajaani
Kasvattajaseura: Hokki
Kätisyys: Left
Pelipaikka: Keskushyökkääjä
Pituus: 187 cm
Paino: 90 kg
Edelliset seurat: Kärpät B ja A, Raahe-Kiekko
Saavutukset: Mestis-hopea 2015-2016