Kajaanin maaotteluiden järjestelyille hyvä arvosana – ”Kajaaniin on hyvä tulla myös jatkossa”

Kajaanissa perjantaina ja sunnuntaina pelatut maaottelut keräsivät joukkueilta kehuja. Suomen joukkue oli Kajaanissa keskiviikosta sunnuntaihin ja Ruotsi torstaista sunnuntaihin.

– Vierailu oli hyvin järjestetty, saimme jäähallin parhaat tilat käyttöön, ja se on tärkeä asia pelaajille, että kokonaisuus pelaa. Se antoi meille hyvät olosuhteet toimia, kun pukukopit olivat huipputasoa, U16-junioreiden joukkueenjohtaja Hannu Saintula kehuu.

– Hallin henkilökunta oli hyvin avuliasta ja he halusivat auttaa joka paikassa. Näissä tapahtumissa on tärkeää ymmärtää, että olemme yksi yhteisö, ja vastavuoroisesti me yritämme auttaa paikallista organisaatiota ja paikallista kiekkoa.

Saintula on nähnyt vuosien varrella erilaisia olosuhteita, sillä perjantaina hänelle tuli täyteen 300 ottelua maajoukkueen tehtävissä. Hänen mielestään Kajaani ja Iisalmi olivat hyviä valintoja U16-maaotteluiden järjestämiseen.

– Kajaani on sopivankokoinen paikkakunta maaotteluille: täällä on ylpeyttä omasta seurasta ja sen perinteestä, ja me haluamme tuoda siihen oman mausteen tällaisella maaottelulla. Tänne oli helppo tulla junalla, ei Kajaani kuitenkaan kovin kaukana ole.

U16-maaotteluissa riitti vauhtia. Samu Salminen oli turnauksen toiseksi paras pistemies. (Kuva: Tuomas Juntunen)

Pelaajilta positiivista palautetta tunnelmasta

Kajaanissa pelatuissa kävi yhteensä lähes 1200 katsojaa. Perjantaina ottelua seurasi 523 katsojaa ja sunnuntaina 660 katsojaa.

– Yleisöä oli kivasti ja otteluissa oli hyvä ilmapiiri. Pelaajat antoivat tunnelmasta hyvää palautetta, normaalisti heidän sarjaotteluissaan on 50–100 katsojaa. Kotikatsomon tuki on nuorille pelaajille äärimmäisen tärkeää tiukoissa kansainvälisissä väännöissä. Kun vastassa oli Ruotsi, se antoi otteluihin hyvän lisämausteen, Saintula arvioi.

Saintulan mukaan Kajaani olisi hyvä paikka järjestää maaotteluita myös tulevaisuudessa.

– Ehdottomasti Kajaaniin on hyvä tulla myös jatkossa. Tulen ainakin henkilökohtaisesti suosittelemaan jotakin maaottelutapahtumaa tänne myös tulevaisuudessa.

– Nämä tapahtuvat toimivat paremmin kaupungeissa kuin urheiluopistoilla. Kaupunkiyhteisö tuo pelaajille arkipäiväisen elämän lähelle, kun urheiluopistolla tapahtumat ovat vain harjoittelua, pelaamista, syömistä ja nukkumista. Esimerkiksi Ruotsin pelaajat kävivät joka päivä kaupungilla kävelemässä ja tutustumassa kaupunkiin, se tuo tähän hommaan mielekkyyttä.

Myös Hokin osalta järjestelyt onnistuivat

Maaotteluiden järjestäjinä toimivat Suomen Jääkiekkoliitto ry, Hokki Kainuu Oy ja Kajaanin Junnu Hokki 68 Ry. Maaottelut vaativat seuroilta normaalia enemmän ponnisteluja järjestelyissä.

– Maaotteluiden järjestämisessä pitää huomioida paljon asioita, joita ei esimerkiksi normaaleissa Hokin ottelutapahtumissa ole. Järjestelyt onnistuivat Hokin osalta hyvin ja oli hieno asia saada maaotteluita Kajaaniin, Hokin viestintä- ja tapahtumapäällikkö Jere Saastamoinen iloitsee.

– Pelin taso yllätti meidät positiivisesti ja ottelutapahtumat olivat onnistuneita. Otteluissa oli hyvä tunnelma ja katsomossa paljon sellaisia naamoja, jotka eivät normaalisti käy meidän otteluissa. Maaotteluille on täällä tilausta.

Suomi voitti kaikki Finnkampenin kolme ottelua. Leijonien paras pistemies otteluissa oli Kärppä-juniori Samu Tuomaala.

Ennen viikonloppua Kajaanissa oli järjestetty edellisen kerran maaotteluita vuonna 2001.

Finnkampenin tulokset:
Pe 14.12. Suomi–Ruotsi 7–6 (Kajaani)
La 15.12. Suomi–Ruotsi 3–2 (Iisalmi)
Su 16.12. Suomi–Ruotsi 5–3 (Kajaani)

Finnkampenin parhaat pistemiehet:
1. Samu Tuomaala 4+3=7
2. Samu Salminen 3+2=5
3. Viljami Juusola 0+5=5
4. Verner Miettinen 0+5=5
5. Isak Rosén 2+1=3