Kiekkoilijan kesä kuluu harjoitellessa
Hokin pelaajien kesätreenissä on edetty omatoimiselle jaksolle. Omatoimisen jakson ajan pelaajat suorittavat heille yksilöityjä harjoitusohjelmia.
Hokin osalta kauden jälkeinen tauko päättyi toukokuussa. Kuun alussa Kajaanissa ryhmä pelaajia teki laajan fysiikkatestin ja aloitti treenaamisen kohti tulevaa kautta. Arkipäivien ajan pelaajat tekivät ryhmäharjoittelut ja viikonloppuina omatoimisia harjoitteita. Sama viikkorytmi jatkui juhannukseen asti, jolloin pelaajien omatoiminen jakso alkoi.
– Juhannuksesta elokuun alkuun on omatoiminen jakso, johon jokaiselle on tehty oma ohjelma. Sillä haetaan sitä, että jokaisella on se juttu, jota heidän tarvitsee kehittää. Osalla on eniten puutteita maksimivoiman kanssa, osalla kestävyyden kanssa ja ohjelmaa on yksilöity sen mukaan, Hokin päävalmentaja Jukka Niiranen kertoo.
Ennen omatoimijaksolle siirtymistä pelaajat käyvät valmennuksen kanssa läpi kehityskohteita, joihin he painottavat erityisesti.
– Palaverissa käymme pelaajan kanssa läpi toukokuussa tehtyjen testien ja harjoitteluissa näkemän perusteella ne kohteet, mihin pelaajan pitää eniten paneutua. Samalla luomme tavoitteet siitä, mitä niiden tuloksien tulisi olla omatoimiselta jaksolta tullessa, kun samat testit tehdään uudelleen.
– Pääsääntöisesti omatoimisella jaksolla tehdään samoja asioita, mitä olemme käyneet läpi yhteisen harjoittelujakson aikana. Se harjoittelu vain ohjelmoidaan jokaisen omien tarpeiden mukaan. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.
Vaikka joukkue palaa elokuun alussa takaisin Kajaaniin jääharjoittelujen pariin, ei kaukalon ulkopuoliset harjoitukset lopu.
– Tietenkään tämä harjoittelu ei lopu kun jääharjoittelut alkavat, voimaharjoittelut ja muut jatkuvat vielä elokuun käytännössä normaalisti. Kun pelit alkavat, niin joudumme menemään enemmän pelin ehdoilla.
Härkämäisen Räisäsen kehityskohteena räjähtävyys
Yksi Kajaanissa alkukesän ajan treenanneista pelaajista on Hokin A-nuorista edustukseen ponnistanut Erno Räisänen. Niiranen näkee Hokin voimahyökkääjän kehityskohteena olevan nopeudessa ja liikkeessä.
– Tehtyjen testien perusteella tiedämme, että Ernon voimatasot ovat jo hyvät nuoren Mestis-pelaajan voimatasot. Hänen kohdalla harjoittelun pääpaino on liikkuvuudessa, pikavoimassa ja kimmoisuudessa. Sitä kautta tavoitteena on saada kehitettyä hänen räjähtävyyttä, nopeutta ja ketteryyttä.
– Ernohan harjoittelee kaksi kertaa päivässä kesälläkin. Sekin on pelaajakohtaista, jotkut pystyvät ja haluavat panostaa siihen, samalla kun joku toinen ei töiden takia voi. Erno tekee aamulla treenin ja illalla treenin, hänellä on kova tavoite mennä eteenpäin ja hän on valmis tekemään töitä sen eteen.

Erno Räisäsen kesäharjoittelun painotus on räjähtävyydessä. (Kuva: Tuomas Juntunen)
Päättynyt kausi oli Räisäselle ensimmäinen miesten tasolla. 37 peliä Suomi-sarjassa tuottivat tehot 9+7. Lisäksi pelejä kertyi myös A-junioreissa 12 kappaletta tehoilla 6+10.
– A-juniorien peleissä on enemmän vauhtia ja vähemmän järkeä. Se on nyt Suomi-sarjassa toisinpäin. Lisäksi vastustajat ovat isompia ja vahvempia, Räisänen arvioi.
Joukkueen sisäisissä fysiikkatesteissä Räisänen on kärkipäässä lähes kaikessa. Voimapuolella hän on jopa testeissä olleista paras.
– Oma fysiikka on ollut jo muutaman vuoden ajan hyvällä tasolla. Sen kanssa on tehty paljon hommia ja voimapuoli on tosi kovassa kunnossa. Kesän aikana sitä voimaa yritetään jalostaa nopeudeksi.
– Treeniohjelmassa on tehty nyt niin, että voimapuolen kehittämisen sijaan sitä käytännössä vain pidetään yllä. Viikossa on nyt enemmän kimmoisuus- ja ketteryystreenejä.
”Fysiikkaharjoittelu on jääkiekossa helpoin puoli”
Kajaanilaisjoukkueen harjoittelun tasoa Niiranen ei lähde vertaamaan toisiin Suomi-sarjan joukkueisiin.
– Me teemme tämän harjoittelun ihan Mestis-tasolla. En tiedä toisista Suomi-sarjan joukkueista, mutta meidän nuori joukkue pyrkii tekemään ja myös tekee nämä sillä tasolla.
Hokki-luotsi arvioi pelaajan fyysisen kunnon kehittämisen helpommaksi tehtäväksi kuin pelillisten asioiden kehittämisen.
– Yleensäkin jääkiekossa fysiikkaharjoittelu on helppoa, kun tiedämme mitä pitää tehdä tiettyyn kuntoon päästäkseen. Se on jääkiekossa helpoin puoli ja siinä kaikki on kiinni pelaajan omasta tekemisestä. Pelilliset jutut, kuten pelikäsityksen kuntoon laittaminen, onkin sitten monimutkaisempaa hommaa, Niiranen muistuttaa.
– Kaiken kaikkiaan aina pitää muistaa se, että niin tärkeitä kuin fysiikkapuolen asiat ovat, on jääkiekko silti peli.
Erno Räisäsen omatoimijakson viikko-ohjelma
Ma: Pikavoima, lihaskestävyys, aerobia
Ti: Aerobia, nopeus, maksimivoima
Ke: Nopeus, lihaskestävyys, aerobia
To: Kimmoisuus, pikavoima, aerobia
Pe: Nopeus, nopeuskestävyys
La-Su: Aerobia
–JH