Kuuluttaja Mikko Piirainen tuo tunnelman Hokin kotipeleihin – ”Mitä enemmän porukkaa, niin sen parempi”

Instagram-profiilissaan Mikko Piirainen kuvailee itseään huomionkipeäksi puhetyöläiseksi. Kaikki Kajaanin jäähallilla Hokin otteluissa käyneet ovat kuulleet kuuluttajana toimivan Piiraisen äänen. Mutta kuka on henkilö äänen takana ja mistä hän on tullut?

– Varmaan se profiiliteksti pitää paikkansa, kyllä sitä on aina halunnut olla esillä. Puhetyöläinen tarkoittaa sitä, että olen siviiliammatilta opettaja ja nämä muut hommat voi tituleerata saman alle. Varmaan se vaatii sitä halua olla esillä, että noita hommia tekee, Piirainen naurahtaa.

Urakka kuuluttajana alkoi Kuhmosta. KuKi HT:n pelaajavalmentajana toiminut Timo Vornanen pyysi Piiraisen kuuluttajaksi, kun tiesi Piiraisen kuulutushalut.

– Lyötiin kättä päälle ja minä päätin kokeilla hommaa. Tästä taitaa olla kolme-neljä vuotta aikaa, jonka jälkeen olin pari kautta siinä.

– Hokissa olin aluksi DJ. Jossain ottelussa kuuluttajana toiminut Savolaisen Pasi oli poissa ja Saastamoisen Jere pyysi kokeilemaan näitä hommia. Sen jälkeen minua haluttiin jatkamaan ja loppu on historiaa.

KuKin otteluissa Piirainen hoiti niin DJ:n ja kuin kuuluttajankin tehtävät. Mestiksen puolella hän hoitaa vain kuuluttamisen.

– On helpompaa, kun voin keskittyä olennaiseen, hän myöntää.

Kuuluttaja ei vain kerro faktoja

Kuuluttajan rooli ottelutapahtumassa ei ole pelkästään kertoa jäähyt, vaan osaltaan kuuluttaja toimii tunnelmanluojana.

– Kuuluttaja on pelin ääni hallissa ja se luo tunnelmaa pelin aikana. Informatiivinen puolikin on olemassa, mutta ennen kaikkea rooli on se tunnelmanluoja, Piirainen linjaa.

– Jos sitä omaa tyyliä lähdetään kitkemään liikaa, niin se ei ole enää hauskaa. Minun mielestä persoonan pitää kuulua. Itse teen rakkaudesta urheiluun ja intohimolla, jos sitä rajoittaisi niin ei olisi enää sitä miksi sitä teen.

Kuuluttamiset eivät jää Piiraisen osalta pelkästään Hokin otteluihin. Hän kuuluttaa Papasin salibandypelit, lentopalloa Kuhmossa ja Kajaanin Pallokerhon pesäpallo-otteluita kesällä. Lisäksi hän toimii Sotkamon Jymyn selostajana Ruutuun.

– Minulla on ollut aina oma halu ja olen itse kysellyt näihin hommiin. Kun aluksi pääsin kuuluttamaan, on se poikinut uutta. Sen jälkeen minua on kysytty eri paikkoihin, mitä kautta olen saanut uusia mahdollisuuksia. Kun uskaltaa avata sen yhden oven, voi se poikia paljon muutakin, mitä ei voisi kuvitellakaan.

– Olen aina katsonut paljon urheilua ja itsekin urheillut. Se tunnelma ja sen luominen on aina ajanut näihin hommiin. Kun ei itse pelaa, niin pitää olla jotenkin mukana.

Hokin otteluihin Piirainen saapuu hallille jo hyvissä ajoin, reilu tunti ennen ottelun alkua.

– Valmistautuminen on minulle tärkeää, tulen aikaisin paikalle ja tykkään hoitaa asiat ajoissa kuntoon. Sen kautta pystyy reagoimaan, jos tulee yllättävää. Pystyy fiilistelemään ja katsomaan kokoonpanoja läpi, jos on vaikka ulkomaalaispelaajia, niin opettelen heidän nimien ääntämiset. Totta kai pyrin aina kehittymään ja parantamaan, haluan tehdä hommat aina hyvin.

Yksi piirre mikä Piiraisesta nousee esille on kuhmolaisten pelaajien saama pieni ”ekstrahuomio” hehkutuksissa.

– Kuhmolaisuuden ylistäminen tulee KuKin kautta, olen niin kuhmolainen, että olen siitä ylpeä. Herkullinen kattaus, kun joukkueessa on paljon kuhmolaisia ja tunnen nuo hyvin. Sitä kautta tulee niiden hehkuttaminen. Pelaajiltakin olen kuullut hyvää, joka on kiva tunne.

”Mitä enemmän porukkaa sen parempi”

Hokki-ajan kohokohtia kysyttäessä yksi kokonaisuus nousee esille.

– Täytyy sanoa viime kevät: se yleisömäärä ja Suomi-sarjan mestaruus. Mitä enemmän yleisöä on, niin sitä itsekin syttyy. Tulee sopiva kutina ja jännitys touhuun. Mitä enemmän porukkaa, niin sen parempi, Piirainen sanoo.

Hokin ottelutapahtuma on Piiraisen mukaan hyvällä mallilla oleva, nykyaikainen tapahtuma.

– Tapahtumassa on kaikkea muutakin kuin se peli. Hallilla on laidasta laitaan asiaa, esimerkiksi lapset pitävät kiekonheittokilpailusta.

Hokin tapahtuma- ja viestintävastaava Jere Saastamoinen saakin Piiraiselta laajat kehut.

– Tiedän, että Jere miettii tapahtuman asioita koko ajan, eikä jää tuleen makaamaan niiden kanssa.

– Haluan nostaa Jeren esille, hänellä on halu kehittää tapahtumaa. Se tuli viime kaudellakin esillä, kun Hokilla oli Suomi-sarjan paras tapahtuma. Täällä otetaan niitä hyviä asioita ”isommista ympyröistä” ja uskalletaan kokeilla. Jere niitä suunnittelee ja haluan hänelle nostaa hattua. Hänelle kuuluu kiitos kaikkeen, mitä kuuluu ottelutapahtumaan, Piirainen päättää.

 

Teksti: Jussi Heikkinen

Kuva: Tuomas Juntunen