Lada – lujaa laatua pohjoisesta

Kun aikoinaan itänaapurista Suomeen tuotiin tuhansittain Lada-merkkisiä henkilöautoja, mainoslauseena toimi ”lujaa laatua idästä”. Kajaanin Hokki vahvistui puolestaan kesällä Janne ”Lada” Nivalla, joka on tuonut joukkueeseen lujaa laatua pohjoisesta.

Kolarissa syntynyt Niva tottelee joukkueen keskuudessa paremmin lempinimeä Lada. Lempinimen keksi vielä viime kaudella Hokkia valmentanut Petri Mattila, kun Niva pelasi vielä Oulussa.

niva

Janne Niva kuuluu Hokki-valmennuksen luottopelaajiin.

– Lempinimi tulee perinteisen Lada Niva -automallin mukaan. Mattilan Petri alkoi käyttää sitä Kärppien B-junnuissa ja se on ollut käytössä siitä lähtien, Niva valaisee.

Kolarilaisen KoTU Hockeyn kasvatti muutti C-juniori-ikäisenä Ouluun ja pelasi viisi kautta Kärppien junioriorganisaatiossa. Kärppävuosien jälkeen Niva ehti pelata yhden kauden Kiekko-Laserissa ja kolme kautta Jokipojissa ennen siirtymistään Kajaaniin. Uuteen kotikaupunkiin Niva on sopeutunut hyvin.

– Ihan hyvin olen sopeutunut tänne. Ainakaan pitkiin pelimatkoihin ei ole tarvinnut erikseen totutella, Niva hymähtää.

 Hokin yleismies Jantunen

24-vuotias Niva kuuluu pelaajiin, jotka eivät loista lehtien palstoilla. Hän tekee kuitenkin pelistä toiseen tärkeää työtä joukkueen eteen pelaamalla vahvasti kahteen suuntaan.

– Niva on todella monipuolinen pelaaja. Hyökkääjänä hän on erittäin arvokas ja hyvä kahden suunnan laitahyökkääjä. Hän on myös erittäin hyvä alivoimapelaaja, Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen kehuu suojattiaan.

– Lujitan joukkuetta aina siellä missä tarvitaan, Niva tyytyy itse kommentoimaan.

177-senttinen ja 80-kiloinen Niva on valmentaja Laukkasen luottopelaaja, pelattiin sitten alivoimaa, ylivoimaa tai tasakentällisin. Tällä kaudella ajoittaisista puolustajaongelmista kärsinyt Hokki on peluuttanut Nivaa myös puolustajana. Niva ei näe kuitenkaan pelipaikan vaihdoksessa ongelmaa, kunhan peliaikaa riittää.

– Tärkeintä on, että pääsen pelaamaan paljon. Maalivahdin paikalle kutsua odotellessa, varusteet on jo kuulemma tilattu, hän nauraa.

Pelipaikan vaihdos puolustajaksi ei ole Nivalle uusi asia, sillä mies pelasi pääosin puolustajana aina C-junioreihin saakka. A- ja B-junioreissa Niva vieraili puolustajan tontilla kuitenkin vain satunnaisesti.

Vaikka esitykset puolustajana ovat sujuneet mallikkaasti, vielä toistaiseksi hyökkääjän rooli on Nivalle mieluisampi.

– Olen pyrkinyt pelaamaan puolustajana peruspeliä ja toistaiseksi se on sujunut hyvin. Ei ole ainakaan mitään suurempia virheitä tullut. Pelaisin silti mieluummin hyökkääjänä, jos saisin itse valita.

 Kohti pudotuspelejä

Niva on pelannut pisteiden valossa uransa parasta kautta. Viime kaudella Jokipojissa tehot 10+10 iskenyt Niva näkee kuitenkin paljon parantamisen varaa ainakin hyökkäyspäässä.

– Parannettavaa on vielä ainakin maalinteossa. Muuten kausi on mennyt vaihtelevasti. Kahdella pelipaikalla pelaaminen on jättänyt hieman kaksijakoiset fiilikset, Niva summaa.

Maaliskuun puolivälissä alkavia pudotuspelejä Niva odottaa jo innolla.

– Playoffeissa aletaan ottaa miehestä kunnolla mittaa. Ne ovat niitä kunnon pelejä.

Hokki-käskijä Laukkasen mukaan Nivan merkitys joukkueelle korostuu entisestään, mitä pidemmälle kevättä edetään.

– Kun pelien panokset kasvavat, niin uskoisin että Nivan halu ja nautinto tehdä työtä kasvaa. Hän on varmasti sellainen pelaaja, jonka kanssa voi lähteä huoletta isoihin sotiin, Laukkanen päättää.

Mestiksen pudotuspelit alkavat keskiviikkona 11. maaliskuuta.