Laukkasen usko omiin ei horju

Hokin alkukausi on ollut tuloksien valossa vaisu. Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen perkaa läpi alkukautta ja kertoo, miksi tulokset ovat toistaiseksi menneet alakanttiin. Syitä tappioihin löytyy muun muassa heikosta viimeistelytehosta sekä pitkästä sairaslistasta.

Kajaanin Hokin alkukausi jääkiekon Mestiksessä ei ole vastannut joukkueen ja kannattajien odotuksia. Linnapaidat ovat kasanneet 15 ottelusta kasaan 16 sarjapistettä. Hokki löytyy tällä hetkellä sarjataulukon sijalta yhdeksän.

Etenkin vierasotteluissa linnapaitojen saldo on ollut heikko: seitsemästä ottelusta linnapaitojen tilille on kertynyt vain yksi piste. Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen myöntää suoraan, että Hokin vieraspelaaminen on ollut vaisua.

– Sen voi sanoa suoraan, että vieraspeleissä suorittaminen on ollut heikkoa. Vieraissa on ollut 21 pistettä jaossa ja niistä on saatu kasaan vain piste, joten sitä ei tarvitse mitenkään selitellä tai yrittää muuksi puhumalla muuttaa. Matkapeleissä on toistaiseksi epäonnistuneet niin pelaajat kuin valmentajatkin, Laukkanen kertoo.

Hokin seitsemästä vierasottelusta peräti viisi on päättynyt linnapaitojen maalin tappioon. Myös viime viikonlopun tuplapeleissä tarina oli samanlainen. Vantaalla kajaanilaiset kärsivät 3–2-jatkoaikatappion ja Heinolassa kotijoukkue Peliitat oli vahvempi luvuin 2–1.

– Vieraissa valtaosa peleistä on ollut maalin pelejä. Ainoastaan Iisalmessa ja Jyväskylässä vastustaja on ollut numeroiden valossa selkeästi edellä. Maalin tappiosta on kuitenkin pirun pitkä matka voittoon.

– Monessa vierasottelussa meidän pelaajille on sattunut isoja henkilökohtaisia virheitä, joihin tällä hetkellä meillä ei ole varaa yhdessäkään pelissä. Myös se on fakta, että maalipaikkoihin suhteutettuna meidän maalinteko on ollut vieraissa äärimmäisen tehotonta. Pelaajien on vain uskottava omaan osaamiseensa ja tehtävä kärsivällisesti töitä harjoituksissa maalinteon osalta.

Sen sijaan kotiotteluissa Hokin vire on ollut hyvä. Hokki on ollut alkukaudella sarjan kolmanneksi paras kotijoukkue ja neljän viimeisen kotiottelun saldo on 11 pistettä.

– Kotona olemme pelanneet tuloksellisesti hyvin, kahdeksasta pelatusta kotiottelusta olemme päässeet pisteille kuudessa ottelussa. Se on selvä asia, että mikään joukkue ei myöskään pysty voittamaan kaikkia kotipelejään tässäkään sarjassa, Laukkanen muistuttaa.

Laukkasen suojattien alkukausi on jättänyt toivomisen varaa.

Jari Laukkasen suojattien alkukausi on jättänyt toivomisen varaa.

Maalipaikoissa edellä, tulostaululla perässä

Tappioista huolimatta Hokki on pystynyt olemaan otteluissa niskan päällä ja pystynyt luomaan vastustajaa enemmän maalipaikkoja. Maalinteko on ollut Laukkasen mukaan alkukaudella poikkeuksellisen heikkoa.

– Emme ole tällä kaudella pelanneet montaa peliä, jossa olisimme luoneet vastustajaa vähemmän maalipaikkoja. Meidän pelaaminen on kulminoitunut maalintekoon, joka on ollut käsittämättömän tehotonta.

– Olemme pystyneet luomaan maalipaikkoja tasaisesti, on kyseessä sitten suora hyökkääminen, riisto- tai päätypelaaminen. Joka pelissä olemme pystyneet luomaan rakenteen kautta riittävän määrän maalipaikkoja, varsinkin päätypelaaminen on ollut viime viikkoina oikein hyvää. Ja lisäksi puolustuspeli on ollut alkukaudella aivan muutamaa peliä lukuun ottamatta voittavalla tasolla.

Myös Hokin ylivoimapelaaminen on parantunut ottelu ottelulta. Hokki on onnistunut tekemään 14 ylivoimamaalia, joka on sarjan paras lukema.

– Ylivoimasta ei tarvitse kantaa huolta. Sitä olemme miettineet joukkueen kanssa paljon, miksi ylivoimalla syntyy maaleja, mutta tasaviisikoin ei saada kiekkoa maaliin kirveelläkään.

Valmennus ja pelaajat ovat käyneet alkukauden aikana palavereita, joissa on pyritty paneutumaan joukkueen pelaamisen ongelmakohtiin.

– Käymme joukkueen kanssa palavereita joka pelaamisen osa-alueesta, jossa näemme epäkohtia. Olemme pyrkineet useammassa palaverissa kiinnittämään huomiota maalintekoon, jossa pelaajat ja maalivahdit ovat antaneet näkymyksiä, mihin olisi kannattanut ampua tai mitä asioita olisi voinut tehdä toisin.

– Ilmapiiri joukkueessa on kuitenkin säilynyt hyvänä. Myös viime viikonlopun vierasreissulla joukkuehenki oli loistava, eikä sen pitäisi vaikuttaa millään tavalla pelaajien suorittamiseen. Itsekin olen sitä mieltä, että pelkkä paskan syytäminen pelaajien niskaan ei johda pitkässä juoksussa hyviin lopputuloksiin. Yhdessä meidän täytyy pelaajien kanssa onnistua ratkaisemaan nyt käsillä olevat ongelmat ja kasvaa sitä kautta paremmaksi joukkueeksi.

Loukkaantumiset ovat vaikuttaneet myös peliesityksiin

Hokin alkukauden murheena on ollut runsaat loukkaantumishuolet. Useat kärkiketjuihin kaavaillut pelaajat ovat joutuneet katselemaan pelejä sairastuvan puolelta, joka on myös heijastunut Hokin peliesityksiin.

– Ei tarvitse puhua, että iso loukkaantumismäärä näkyisi vasta pitkässä juoksussa, vaan se näkyy joukkueen iskukyvyssä välittömästi. Millään Mestis-joukkueella ei ole niin laajaa rinkiä, että usean kärkipelaajan loukkaantuminen ei olisi vaikuttamatta peliesityksiin.

Tällä hetkellä Hokin sairastuvalta löytyy viisi pelaajaa: Niklas Näppi, Timo Hiltunen, Joni Piipponen, Teemu Huttu ja Anton Ollikainen. Näistä kolme viimeksi mainittua ovat varmuudella sivussa maajoukkuetaukoon (30.10.-11.11.) saakka. Myös Näpin ja Hiltusen pelaaminen tämän viikonlopun LeKi- ja SaPKo-otteluissa on epävarmaa.

– Toiveena olisi saada maajoukkuetauon jälkeen Hiltunen, Näppi ja Huttu takaisin muonavahvuuteen. Piipposen kohdalla saatetaan joutua odottamaan vähän pidempään ja Ollikaisen paluu tapahtunee marraskuun loppupuolella.

Laukkanen pyrkii muistuttamaan, että vaikka pelaajat palaavat sairastuvalta, ei heiltä kannata odottaa välittömästi taikatemppuja kentällä.

– Täytyy muistaa, että esimerkiksi Hutulla on alla vain 1,5 ottelua tältä kaudelta. Kukaan meistä joukkueen sisällä ei odota heidän tekevän heti 5 pistettä per peli, vaan pelaajille on annettavaa aikaa päästäkseen mukaan pelirytmiin ja parhaaseen pelikuntoon.

Kärppä-pelaajista Tino Metsävainio on palannut Ouluun paikkaamaan Kärppien loukkaantumisia. Tshekkilaituri Radek Koblizek jatkaa Hokin mukana, jonka myötä Hokilla on 11 tervettä hyökkääjää.

– Meillä on nyt alkuviikko aikaa katsoa, tarvitaanko vahvistusta A-junioreista vai mennäänkö 11 hyökkääjällä. Yksi variaatio on myös laittaa Taneli Siikaluoma tai Sakari Turtiainen pelaamaan hyökkääjäksi.

Hokki – LeKi perjantaina 28.10. Kajaanin jäähallissa klo 18.30. Osta liput!

-JS