Me kysyimme, kuntavaaliehdokkaat vastaavat

Kysyimme kuntavaaliehdokkailta neljä kysymystä liittyen Kainuun mielikuvaan, liikkumiseen ja Hokkiin.

1. Minkälainen vaikutus urheiluseuroilla on Kainuun mielikuvan edistämisessä?
2. Miten näet koronan vaikutukset kainuulaisten nuorten liikkumiseen?
3. Minkälainen mielikuva sinulla on Kajaanin Hokista?
4. Voittaako Hokki Mestis-mestaruuden viiden seuraavan vuoden aikana?

Marjatta Immonen, Keskusta (69v, yrittäjä/eläkeläinen)

1. Menestys urheilussa tuo positiivista mielikuvaa alueen muullekin elinvoimalle. Kainuun urheiluseurojen menestyksen kärkinä ovat jääkiekossa Hokki, pesäpallossa Jymy sekä Vuokatin ja Kainuun hiihtoseurat.
2. Mielestäni tämä koronan piinaava aika on vaikuttanut nuorten ulkoliikuntaan lisäävästi. Liikuntapuiston kentällä, samoin hiihtoladuilla on ilahduttavan paljon harrastajia.
3. Hokki on esimerkillinen keulakuva joukkueurheilussa nuorison aktivoijana, liikuttajana sekä kasvattajana.
4. Kaikki on mahdollista kuten takavuosinakin on todennettu. Riippuu paljolti yhteistyökumppaneiden mukanaolosta, valmennustiimistä, yleisön kannustuksesta sekä tietenkin yksilötaidoista ja joukkuehengestä.

Raimo Piirainen, SDP (68v, kansanedustaja)

1. Urheiluseurojen merkitys Kainuulle ja sen väestölle on hyvin moninainen. Urheiluseurat toimivat aktiiviurheilijoiden taustatukena ja mobilisoijina. Lisäksi ne aktivoivat väestöä liikkumaan ja samalla edistävät terveyttä ja virkistystä. Muun muassa nämä antavat Kainuusta aktiivisen kuvan ulospäin.
2. Sisätilaliikuntaan koronalla on ollut negatiivinen vaikutus, mutta kainuulainen luonto on antanut moninaiset mahdollisuuden urheiluun, ulkona liikkumiseen ja virkistymiseen.
3. Hokista tulee hyvin positiivinen mielikuva. Hokki liikuttaa suuria määriä nuoria ja junnuja jääkiekon parissa. On toiminut vuosikymmenet jääkiekon Kainuun veturina.
4. Toivon, että voittaa. Mestis-mestaruus ei tule helpolla siihen tarvitaan kovaa työtä ja voitontahtoista joukkuetta sekä hitunen onnea.

Miikka Kortelainen, Vasemmistoliitto (27v, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, hankekoordinaattori, sairaanhoitaja)

1. Urheiluseuroilla on merkittävä vaikutus Kainuun mielikuvan edistämisessä maakunnan ulkopuolella. Seuroilla on myös tärkeä merkitys maakunnan sisällä, parhaimmillaan seuratoiminta vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä ja luo tätä kautta positiivista virettä koko alueelle.
2. Koronatilanne on aikaansaanut omia haasteitaan ryhmämuotoisten liikuntamuotojen harrastamiseen, mutta kainuulainen seuraväki on hienosti pystynyt sopeuttamaan toimintaa haastavaan tilanteeseen. Niitä, jotka ovat säännöllisten liikuntaharrastusten ulkopuolella, on koronatilanne passivoinut.
3. Kajaanin Hokki on kainuulaisen kiekkoilun lippulaiva ja se liikuttaa suurta joukkoa lapsia ja nuoria. Toivon, että Kajaanin kaupungin panostukset lajin harrastamisen edellytyksiin poikivat lisää toimintaa ja Hokin paikallinen rooli lasten ja nuorten liikuttajana vahvistuu!
4. Joukkueen rakentaminen on pitkäjänteistä toimintaa ja viisi vuotta on kohtuullisen lyhyt aika. Toivon toki, että jo tämän aikaikkunan sisällä Hokki voittaisi Mestis-mestaruuden. Varmempaa mestaruuden voittaminen on kymmenen vuoden sisällä, kun paikallista pelaajatuotantoa on saatu kehitettyä siinä määrin, että joukkueen runko muodostuu kainuulaisista pelaajista!

Janne Tolonen, Kokoomus (47v, juontaja-toimittaja)

1. Hyvin keskeinen vaikutus. Kyselyjen mukaan nuoret ovat jopa yllättävän halukkaita muuttamaan maakuntaan. Päätöksessä tärkeää ovat juuri mielikuvat. Pelkkä puhdas luonto ja upeat maisemat eivät riitä. Siinä tarvitaan myös hyvää työ- ja opiskelutarjontaa, mutta myös monipuolisia urheiluseuroja. Ja se synnyttää maakunnasta myös dynaamista ja energistä mielikuvaa.
2. Koronapandemia on vaikeuttanut myös kainuulaisten nuorten liikkumista, mutta ei onneksi niin paljon kuin vaikkapa pääkaupunkiseudulla. Siellä muun muassa uimahallit ja nuorisotalot ovat olleet jo pitkään kiinni ja nuoret ovat menneet notkumaan ostoskeskuksiin, josta on syntynyt uusia ongelmia. Kainuussa onneksi perusliikuntaa on voinut harrastaa. Myös luonnossa liikkuminen, hiihtäminen ja luistelu on onneksi onnistunut tänä talvena hyvin.
3. Kun muutin aikoinaan Kajaaniin jääkiekkokaupungista Tampereelta, niin mielenkiinnolla aloin seuraamaan täällä jo 60-luvulla perustetun Hokin taivalta. Huikeeta oli, kun Hokki pääsi takaisin Mestikseen, jossa välillä nähtiin pitkiäkin voittoputkia. Mielestäni Kajaanin Hokki on toiminut hyvänä esimerkkinä muille urheiluseuroille ja tarjonnut nuorille hyvän mahdollisuuden uuteen harrastukseen.
4. Varmasti voittaa. Uskon, että se tapahtuu parin vuoden sisään.

Silja Keränen, Vihreät (37v, diplomi-insinööri)

1. Urheiluseuroilla, kuten kaikilla Kainuun toimijoilla, on paljon väliä meidän seudun mielikuvan edistämisessä. On tärkeä saada viestiä eri kanavia pitkin eteenpäin siitä, miten hyviä juttuja täällä tehdäänkään.
2. Tilanne toki huolestuttaa, kun etenkin viime keväänä sekä koulupäiviin liittyvä hyötyliikunta että harrastusten myötä tapahtuva liikkuminen, vähentyi. Toisaalta on myös hyvä, kuinka koronan myötä liikkumisen tärkeys ja seurojen sekä arkiliikunnan rooli, on taas ymmärretty.
3. Eteenpäin menevä ja intohimoisesti tekemiseensä suhtautuva seura.
4. Oma jääurheiluosaamiseni painottuu etenkin taito- ja muodostelmaluisteluun, joten en kyllä pysty ottamaan tähän asiaan perusteltua kantaa. Toivottavaahan se toki olisi. 🙂

Pasi Kilpeläinen, Perussuomalaiset (54v)

1. Lajista riippumatta menestys tuo aina positiivista mainosta paikkakunnalle.
2. Korona on ilman muuta heikentänyt harrastusmahdollisuuksia, myös omien lasten kohdalla on ollut vaikutusta.
3. Kajaanin Hokista on positiivinen kuva, niin menestysvuosina kuin ”hiljaisempina” vuosina, tekemisen meininkiä.
4. Kyllä, tähän pitää uskoa.

Hannu Kemppainen KD, sitoutumattomana listalla (69v, lääkäri)

1. Urheiluseurat, joita Kajaanissa on väkilukuun suhteutettuna kiitettävän paljon – ja monissa lajeissa – takaa mahdollisimman monille lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa itselle sopivaa lajia. Näin muodostuu hyviä kaveripiirejä ja yhteisöjä sekä harrastajille että aikuisille. Eli tuo kuvaa myönteisestä tulevaisuudesta.
2. Korona on aivan liikaa haitannut. Lapset ja nuoret eivät ole koronaa levittäneet. Kaikki tartuntaketjut on saatu pidettyä hallinnassa. Kun 2. aallossa onneksi on älytty pitää koulut käynnissä, olisi samalla tavalla myös voitu antaa vapaampi mahdollisuus lasten ja nuorten harrastuksille. Aikuinen nyt osaa liikkua itse ulkona, vaikka olisi sisäliikuntakin kiinnostanut.
3. Hokki on Kajaanin edustusurheilun lippulaiva. Nyt harjoitusjäähallin valmistuttua voidaan saada edustushokkiin myös enemmän kajaanilaisia (kainuulaisia) pelaajia ajan mittaan.
4. Mestis-mestaruuden puolestahan tässä me kaikki olemme tekemässä talkoilla töitä. Mestaruus ei ole kuitenkaan itseisarvo. Vaan urheilun jalommat ja kiihottavammat arvot. Rehti peli ja hienot urheilukokemukset.

 

Teksti on julkaistu alun perin Kiekkoviestissä 19.2.2021.