Näin pelataan Mestis-kausi 2020–2021 – pistekeskiarvo määrittää paremmuuden

Jääkiekon Mestis käynnistyy torstaina 24. syyskuuta. Hokin kausi starttaa perjantaina 25. syyskuuta kotiottelulla RoKia vastaan.

Kaikki Mestiksen ottelut näkyvät Ruudusta!

Osta liput Hokin kotiotteluihin tästä!

Pistekeskiarvo määrittää paremmuuden sarjataulukossa

Kaudella 2020–2021 joukkueiden järjestys määrittyy kilpailuvaliokunnan päätöksen mukaisesti kokonaispistemäärän sijaan joukkueen pistekeskiarvon mukaan. Näin ollen vaikkapa kaksi voitokasta ottelua pelannut joukkue on täydellä pistepotilla (kuusi pistettä, keskiarvo 3,0) sarjataulukossa korkeammalla sijalla kuin kuusi ottelua pelannut joukkue, jolla on tilillään neljä voittoa ja yksi jatkoaikahäviö (yht. 13 pistettä, keskiarvo 2,17).

Syynä muutokseen on koronaviruksen jääkiekkokaudelle mukanaan tuoma epävarmuus ja mahdolliset vaikutukset ottelumääriin.

– Alun perin oli tarkoitus, että pistekeskiarvo olisi otettu käyttöön vasta myöhemmin, mikäli kauden päättyessä joukkueilla olisi ollut eri määrä pelejä pelattuna, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila kertoo.

– Kauden alku on kuitenkin osoittanut, että sarjatilannetta on helpompi seurata reaaliajassa kun pistekeskiarvoon siirrytään per heti. Pelejä on jo tässä vaiheessa jouduttu osin siirtämään ja osin jättämään pelaamatta.

Käytäntö koskee tällä hetkellä kautta 2020–2021.

– Toivottavasti ensi kaudella olemme taas takaisin normaalitilanteessa, jolloin paremmuus ratkotaan pisteiden perusteella ja täydet määrät otteluita saadaan pelattua. Tämä kausi mennään kuitenkin näin, Antila päättää.

Näin pelataan kausi 2020–2021

Runkosarjassa pelataan 50 ottelua, eli jokaiselle joukkueelle tulee 25 kotiottelua.  Tulevalla kaudella pelipäivät ovat pääsääntöisesti keskiviikko, torstai, perjantai ja lauantai.

Uuden sarjajärjestelmän taustalla on helppo muokattavuus, jotta otteluohjelmaa ei tarvitse suunnitella uudelleen, jos sarjan alkua joudutaan siirtämään koronaviruksen vuoksi.

Aiemmin Mestiksen uutisoimasta säännöstä kolmen U20-ikäisen kenttäpelaajan sisällyttämisestä kokoonpanoon on luovuttu yhteisymmärryksessä seurojen kanssa.

VÄLISARJALOHKOT

Sarjassa pelaa 14 joukkuetta.

Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen joukkueet on jaettu maantieteellisesti kolmeen välisarjalohkoon. Lohko C:ssa on neljä joukkuetta ja muissa lohkoissa viisi joukkuetta.

Lohko A: FPS, K-Espoo, K-Vantaa, KOOVEE, TUTO Hockey
Lohko B: KeuPa HT, Kiekko-Pojat, Ketterä, Peliitat, SaPKo
Lohko C: Hermes, Hokki, IPK, RoKi

OTTELUMÄÄRÄ

Runkosarjassa pelataan 50 ottelua paikallislohkoja painottaen. Joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan (26 ottelua), jossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kerran kotona ja vieraissa.

Tämän lisäksi loput 24 ottelua pelataan lohkoittain.

PUDOTUSPELIT

Sarjan sijoilla 1–6 olevat joukkueet pääsevät suoraan puolivälieriin. Sijoilla 7–10 olevat pelaavat villi kortti -kierroksen (paras kolmesta), jonka voittajat etenevät puolivälieriin.

Sijojen 11–14 kausi loppuu runkosarjaan. Kukaan ei tipu sarjasta poikkeustilanteesta johtuen. Sarjapaikka kaudeksi 2021–2022 vaatii Mestiksen lisenssiehtojen täyttämisen kaikkien seurojen osalta.

Puolivälierät, välierät ja loppuottelut pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä (neljä voittoa).