OTTELURAPORTTI: Ruohomaan kentän tehot liikaa Hokille

Kajaanin Hokki teki tämän kauden kolmannen hukkareissunsa Joensuuhun, kun isäntäjoukkue Jokipojat vei pisteet lukemin 3-1 (1-0, 0-1, 2-0). Harjoitusottelut mukaan lukien keskiviikkoillan ottelu oli jo seitsemäs peräkkäinen kerta, kun kotijoukkue poistui joukkueiden keskenäisestä ottelusta voittajana. Hokin turmaksi koitui lopulta Jokipoikien kaikki osumat värkännyt ykkösvitja Sami Blomqvist-Mikael Ruohomaa-Janne Niva.

Ottelun avauserässä pelattiin vauhdikasta kiekkoa, mutta lukuisat jäähyt rikkoivat molempien joukkueiden pelaamista. Hokki pääsi kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta ensimmäinen kerran seitsemän minuutin kohdalla, mutta paras paikka avautui lopulta Jokipoikien tehokaksikolle Mikael Ruohomaa-Sami Blomqvist. Linnapaitojen onneksi Ruohomaan syöttö ei kuitenkaan aivan tavoittanut Blomqvistin lapaa.

Hokki pääsi muutamaan minuuttia myöhemmin uudestaan ylivoimalle, mutta tälläkään kertaa kiekko ei löytänyt tietään ohi ottelussa 28 kertaa torjunen Daniel Spencen. Jokipojat rankaisi tehotonta Hokkia, kun avauserää oli pelaamatta kolme minuuttia. Oulun Kärpistä Jokipoikiin lainattu Markus Nutivaara ja Blomqvist (1+2) petasivat paikan Mestiksen pistepörssiä johtavalle Ruohomaalle (1+1), jonka tarkka laukaus yllätti ottelussa 31 kertaa torjuneen Tuomas Tolosen.

Tolonen pitää Hokin pelissä mukana

 

Tuomas Tolonen

Ottelussa 31 kertaa torjunut Tuomas Tolonen palkittiin Hokin parhaimpana pelaajana.

Avauserän tapaan toisen erä sujui tasaisissa merkeissä. Hokki nousi ottelussa tasoihin, kun peli oli juuri ylittänyt puolivälin. Teemu Virtala karvasi kiekon pois Jokipoikien puolustukselta ja siirsi kiekon viereen Riku Toivolle, joka pyssytti Hokin tarkalla laukauksella tasoihin. Toivon kauden 11. maaliin syöttöpisteen kirjautti myös Arttu Heikkinen. Heti tasoituksen jälkeen Hokki pystyi painamaan hyökkäyksiä jatkuvalla syötöllä kohti Jokipoikien maalia, mutta kanukkivahti Spence ei ollut yllätettävissä.

Kun vajaa kuusi minuuttia toista erää oli pelaamatta, pääsi isäntien Janne Niva puolittaiseen läpiajoon. Tasoitusmaalin tehnyt Toivo pelasi kiekkoa ja kaatoi samalla Nivan. Kovasta protestoinnista huolimatta tilanteesta tuomittiin Jokipojille rangaistuslaukaus. Laukomaan asettunut Niva haki ratkaisua rystypuolelta, mutta loistavan ottelun Hokki-maalilla pelannut Tolonen torjui tilanteen kylmän viileästi.

Erän lopussa Hokilla oli loistava paikka siirtyä johtoon, kun Mika Koiviston laukaus pomppi päädystä suoraan Miska Humalojan lapaan, mutta PyPo-kasvatti suti kiekon lopulta ohi maalin. Jokipojat pääsi vielä hakemaan johtomaalia erän viime hetkillä ylivoimalla, kun Teddy Da Costa istui toistamiseen jäähyaitiossa. Ärjypaidat pystyivät rakentamaan muutaman hyvän maalipaikan, mutta kauden neljättä ottelua pelannut Tolonen nollasi joensuulaisten maalintekoaikeet.

– Tolonen pelasi viime keskiviikkona SaPKoa vastaan ihan hyvän pelin ja ajateltiin laittaa Tolonen heti uudelleen uuniin. Ei nämä nuoret kaverit täällä kasva jos ei niille anna vastuuta. Hän selviytyi tänään varsin miehekkäästi, eikä me voida siitä syyttää, että oltaisiin maalivahdin takia hävitty, perustelee Hokin päävalmentaja Petri Mattila illan maalivahtivalintaa.

Ohjausmaalit ratkaisevat

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannen erän puolivälissä. Ensiksi avausosuman syöttänyt Blomqvist ohjasi toisessa erässä rangaistuslauksessa epäonnistuneen Nivan laukausen maaliin Hokki-vahti Tolosen jalkojen välistä. Ruohomaan kenttä onnistui maalinteossa myös seuraavassa vaihdossaan. Tällä kertaa Niva (1+1) ja Blomqvist vaihtoivat rooleja, kun Blomqvist laukoi Niva ohjasi kiekon vastustamattomasti ohi Tolosen.

– Kaksi erää jaksettiin sinnitellä, mutta kolmannessa erässä sattui pieni lapsus ja sen jälkeen loppupeli oli lujaa kelkkamäkeä, Hokin päävalmentaja Petri Mattila toteaa.

Hokki-luotsi antoi ottelun jälkeen vuolaasti kehuja kotijoukkueelle.

– Vastustaja on kieltämättä pirullisen hyvä tällä hetkellä. Me tiedettiin heidän puolustuspelin vahvuus ja suoraviivaisuus hyökkäyspelissä. Tämä oli harjoituspelit mukaan lukien neljäs kerta kun me täällä ollaan ja joka pelissä me ollaan päästetty tasakentällisin kolme maalia. Lisäksi ei olla tehty yhtään ylivoimamaalia, niin ei tarvitse olla nero ymmärtääkseen, miksi me näitä pelejä täällä hävitään, Hokin päävalmentaja Petri Mattila toteaa.

Hokki-luotsin mukaan erityisesti maalinteko tökkii tällä hetkellä.

– Ei päästy ytimeen, eli maalin eteen edelleenkään. Meiltä puuttui sellainen suoraviivaisuus ja röyhkeys maalintekopelistä tällä hetkellä. Me ollaan mätetty kauden aikana paljon maaleja ja tuonne pelaajien kypärään tuppaa semmonen ajatus tulemaan, että maalintekeminen olisi jotenkin helppoa. Sitten kun sen unohtaa, että kuinka paljon se yhden maalin tekeminen vatii, niin sitten maalien tekemistä tulee vaikeata.

– Tuo meidän ylivoimapeli heijastelee paljon sitä meidän maalinteon vaikeutta tällä hetkellä. Haetaan vaikeita syöttöjä ja pelataan vähän yhtä verkkaisesti kuin 60-luvulla sillä erotuksella, että mitään ei tapahdu, Mattila vitsailee.

Ennen ottelua alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden johdosta palkittu Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski antoi kehuja myös Hokille.

– Huippupaikat menivät meille 12-4. Se kertoo siitä, että me oltiin hieman niskan päällä pelissä. Mutta on se tuo Hokki vaan sitkeä joukkue, ei sieltä saada mitään ilmaiseksi, Haapakoski kehuu.

Hokin pelit jatkuvat jo perjantaina, kun Kajaaniin vieraaksi saapuu Peliitat.

Tilastot

Maalit:
17.00 1-0 Mikael Ruohomaa (Sami Blomqvist-Markus Nutivaara)
31.54 1-1 Riku Toivo (Teemu Virtala-Arttu Heikkinen)
49.31 2-1 Sami Blomqvist (Janne Niva-Miro Rahkola) VoM
52.11 3-1 Janne Niva (Sami Blomqvist-Mikael Ruohomaa)

Torjunnat:
Daniel Spence, Jokipojat 12+10+6=28
Tuomas Tolonen, Hokki 10+9+12=31

Jäähyt:
Jokipojat 4 x 2min
Hokki 4 x 2min + rangaistuslaukaus

Yleisöä: 1513