Pasi Räsänen – Mestiksen kestomenestyjä

Kajaanin Hokki suuntaa ensi kautta kohti uudessa komennossa. Päävalmentajaksi seuraan on saapunut Mestiksen kestomenestyjä Pasi Räsänen. Räsänen on juhlinut Mestiksen mestaruutta Sportin peräsimessä kaudella 2011–2012 ja SaPKon kanssa kauden 2016–2017 päätteeksi.

Räsänen näkee molemmissa mestaruusjoukkueissa samoja yhtymäkohtia. ”Monien sattumien summassa” esille nousevat pienet asiat. Mestaruusjoukkueissa päivittäinen tekeminen on saatu paistamaan läpi.

Hän muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on kaikkien sitoutuminen tiettyihin arvoihin ja kuinka kaikkien pitää välittää pienistäkin asioista.

– Kun joukkueet ovat näin tasaisia, niin mestaruuden voittaminen lähtee siitä, kuka oikeasti tekee pienet asiat paremmin. Jättääkö yhden takakarvan tai heittäytymisen tekemättä, vai jättääkö laukauksen ampumatta ja siirtää vastuun. Se tyyli pitää saada ensimmäisestä päivästä alkaen joukkueeseen, Räsänen linjaa.

Samoja teemoja hän haluaa myös tulevan kauden Hokki-ryhmään.

Menestyksestä huolimatta sekä Sport- että SaPKo-pestistä on jäänyt valmentajalle hieman hampaan koloon. Sportista hän sai potkut joukkueen ollessa sarjassa toisena. SaPKossa toissakausi päättyi kesken, kun pudotuspelit peruttiin koronaviruksen takia.

Niin Sportin viimeisellä kaudella kuin viimeisellä kokonaisella kaudella SaPKossa hän aisti mestaruuksia voittavan joukkueen henkeä.

Molempien pestien harmilliset käänteet ovat samalla antaneet valmentajalle myös lisää virtaa eteenpäin. Sillä virralla hän tarttui myös Hokki-pestiin.

– Tästä Kajaanin projektista tuli heti fiilis, että tähän on hyvä tarttua. Siitä lähtien on tullut tehtyä into piukeana valmistautumista ensi kautta kohti.

Kajaaniin hyvin vetoa pelaajamarkkinoilla

Sopimuksen julkaisun jälkeen Räsänen on kartoittanut Hokin urheilutoimenjohtaja Jukka Niirasen kanssa pelaajia tulevaksi kaudeksi. Mestiksen perinpohjin tunteva kokenut parivaljakko on löytänyt yhteisen sävelen seuraan haettavista pelaajista. Räsänen kuvailee tällä hetkellä käynnissä olevan totuttelu- ja tutustumisvaihe.

– Haluamme molemmat tehdä samalla lailla hommia. Yhteistyö on ollut erittäin antoisaa ja tästä on hyvä jatkaa. On ollut erittäin helppo tulla taloon.

Räsänen sanoo pelaajia olevan tarjolla hyvin.

– Nyt pitää tehdä tärkeää kartoitusta, että saamme meille sopivimmat pelaajat ja edetä pelaaja kerrallaan. Ei pidä höntyillä ollenkaan.

SaPKossa päättyneellä kaudella valmentanut Räsänen kertoo myös pässipaitojen pelaajistossa olleen kiinnostusta seurata tutun valmentajan perässä Kajaaniin.

– Pelaajat ovat kokeneet valmennuksen olleen heille kehittävää. Varmaan joitakin pelaajia tulee mukanani Kajaaniin, Räsänen kertoo.

Kajaanista tulee tehdä paha vieraille

Kajaani on tullut Räsäsen valmennusuralla hyvin tutuksi paikaksi vierasjoukkueiden peräsimessä. Kajaania hän kuvailee todella hankalaksi paikaksi, josta ei koskaan saanut pisteitä helpolla.

– Sportin aikanakin yhdellä kaudella emme tainneet voittaa yhtään peliä Kajaanissa. Hokki oli aina hankala vastus ja ensi vuonna pyrimme olemaan hankala muille, Räsänen muistelee.

– Kajaanista pitää tehdä sellainen paikka, ettei vastustajilla ole kiva tulla sinne, hän linjaa.

Räsäsellä onkin tavoitteena, että Kajaanin jäähallista tehdään Ismo Lehkosen sanoja kuvaillen ”maanpäällinen helvetti”.

– Pyrimme lataamaan kotipeleihin ja saamaan Kajaani sellaiseksi luolaksi, ettei sieltä viedä pisteitä helposti. Se on kiinni henkisestä valmistautumisesta, joka ei saa mennä yli.

– Porukan rakentaminen on tärkeässä osassa, joukkueen pitää olla hyvin liikkuva ja urheilullinen, että pelitapaa jaksaa suorittaa 60 minuuttia illasta toiseen. Joukkueen pitää näyttää joukkueelta isolla jiillä. Sellainen henki on tarkoitus palauttaa Kajaaniin.

 

Teksti on julkaistu alun perin Kiekkoviestissä 30.4.2021.