Perheellisen Mestis-arki on raskasta

  • Risto Mattila on Hokin ainut perheellinen pelaaja. Arki on raskasta sekä henkisesti, fyysisesti että taloudellisesti.
  • Kiekollisesti lahjakas puolustaja kuuluu Hokin johtaviin pelaajiin.
  • Pisteiden valossa uransa parasta kautta pelaavalla Mattilalla on mahdollisuus taistella loppukaudella puolustajien pistepörssin voitosta.

Risto Mattila elää jännittäviä aikoja. Kentällä 25-vuotias puolustaja taistelee joukkueen kanssa tiukasti pudotuspelipaikasta ja kentän ulkopuolella hän odottaa toisen lapsen syntymistä.

Mattilan perheen esikoinen syntyi tammikuussa 2012 ja nyt tuleva vaimo Laura on viimeisillään raskaana. Perheenlisäyksen laskettu aika on 30. maaliskuuta.

– Onhan tämä kentän ulkopuolella raskaampaa hommaa, kun vapaa-ajalla tulee touhuttua lapsen kanssa. Se on toisaalta hyvä asia, kun saa ajatukset pois jääkiekosta, Mattila kertoo.

– Ennen saatoin mököttää huonoja pelejä vielä seuraavanakin päivänä, mutta nykyään pelihommat unohtuvat nopeasti, kun koira ja lapsi tulevat kotiovella vastaan, hän jatkaa.

Mattilan elämä pyörii tällä hetkellä jääkiekon ja perheen ehdoilla. Pukukopissa vapaa-ajan rauhallinen perheenisä muuttuu kuitenkin hetkessä yhdeksi pikkupojaksi.

– Silloin kun pääsee joukkueen mukaan jäähallille, niin sitä on taas yksi lapsi muiden lasten joukossa, Mattila hymähtää.

Perheellisen arki Mestiksessä ei ole helppoa myöskään rahallisesti. Mattila myöntääkin avoimesti, että rahatilanne on ollut viime aikoina tukala.

– Rahat on käytännössä joka kuukausi ennen palkkapäivää ihan nollissa. Mestis on mennyt viime vuosina tähän suuntaan, että palkat ovat pienempiä, joten aika tiukkaa tässä on ollut.

Tehopuolustaja Risto Mattila on kantanut lähes koko kauden Hokin kultaista kypärää. (Kuva: Tuomas Juntunen)

Ei helpoin valmennettava

Mattilan selkeisiin vahvuuksiin kuuluu kiekollinen peli, jossa hän on kiistatta yksi Mestiksen parhaista pelaajista.

Mutta kolikolla on myös kääntöpuoli. Mattilan rohkeat kiekolliset ratkaisut kostautuvat ajoittain myös takaiskumaaleina. Päävalmentaja Jari Laukkanen kertookin, että Mattila ei ole joukkueen helpoin valmennettava.

– Ripe on haasteellinen tapaus. Hän tykkää pelata kiekolla ja on siinä hyvä, mutta toisaalta hän tekee ajoittain virheitä. Joskus ne ratkaisut tuottavat maaleja ja joskus ne maksavat maaleja, Laukkanen puntaroi.

– Parhaimmillaan peli on silmiä hivelevää, kun hän tekee kiekollisesti oivaltavia ja älykkäitä ratkaisuja. Mutta toisaalta kun äly loppuu, niin sitten pelaaminen näyttää heikolta, Hokki-luotsi jatkaa.

Kaksikon yhteinen taival alkoi jo kaudelta 2007–2008, kun Laukkanen valmensi Kärppien A-junioreissa. Kaiken kaikkiaan Mattila on pelannut Laukkasen alaisuudessa jo kuudella eri kaudella.

– Tietysti kun olen valmentanut häntä kuusi kautta, niin näillä yhteisillä kilometreillä sieltä ei enää tule isoimpia yllätyksiä, Laukkanen täsmentää.

Jos Mattilan vahvuudet ovat selkeästi löydettävissä, niin samaa voidaan puhua heikkouksista. Hokki-käskijä tietää kertoa, että Mattilan liikkeessä ja puolustuspelaamisessa on vielä paljon tekemistä.

– Jos liike ja puolustaminen olisivat hieman paremmalla tasolla, niin noilla kiekollisilla vahvuuksilla olisi pelattu Liigassa jo useampi kausi, Laukkanen uskoo.

Myös Mattila itse tiedostaa heikkoutensa ja pyrkii kehittämään niitä päivä päivältä paremmiksi. Takavuosina Mattilan ongelmana oli myös liikapaino, joka vaikutti nopeuden lisäksi jaksamiseen kentällä.

– Kunto on parantunut kausi kaudelta, kun kiloja on tippunut pois. Mutta vielä on varaa kiristää ruuvia ja pitäisi pystyä ottamaan se viimeinen steppi kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi, Mattila kertoo.

(Kuva: Tuomas Juntunen)

Liiga yhä tähtäimenä

Kolmatta kauttaan Hokissa pelaava Mattila on Hokin alakerran selkeä kiekollinen johtaja. Mattila onkin kantanut lähes koko kauden ajan Hokin kultaista kypärää.

Viime kaudella puolustajien pistepörssissä neljänneksi sijoittunut Mattila pelaa pisteiden valossa vielä edelliskautta paremmin. Myös puolustajien pistepörssin voitto on realismia, sillä matkaa puolustajien pistepörssiä johtavaan Miika Franssilaan on viisi pistettä.

– Peli kuin peli, niin voitosta taistellaan. Mutta totta kai joukkueen menestys menee omien pisteiden edelle.

Tulevaisuudessa Mattila voidaankin nähdä vielä liigakaukaloissa. Se on myös edelleen 25-vuotiaan puolustajan tavoite.

– Liiga on edelleen tavoite numero 1. En lopeta ennen kuin pelaan Liigassa, Mattila lataa.

Mattila kuitenkin tiedostaa, että perheellinen ei voi jatkaa Mestiksessä pelaamista loputtomiin.

– Tulevaisuus pitää miettiä nyt ihan eri tavalla, kun on lapsia. Pelataan tämä kausi ja katsotaan jatkoa sitten rauhassa.

Mattila on viihtynyt Kajaanissa hyvin ja Hokissa jatkaminen onkin yksi Mattilan varteenotettavimmista vaihtoehdoista.

– Olen viihtynyt Kajaanissa erinomaisesti. Täällä on hyvä joukkue, hyvät puitteet ja hyvä valmennus. Kaikki on toiminut seuran puolelta loistavasti ja tämä on paras paikka, missä olen pelannut tähän asti Mestiksessä, Mattila hehkuttaa.

– Ensi kaudella Hokki on ykkösvaihtoehto Mestiksessä, mutta jatko riippuu monesta asiasta. Esimerkiksi puolison työkuviot pitää ottaa jatkossa huomioon.

-JS

FAKTA

Risto Mattila

Lempinimet: Ripe, Marat Safik
Syntymäaika: 7.3.1991, Oulu
Pelipaikka:
Puolustaja
Kasvattajaseura: Oulun Kärpät
Pituus: 181 cm
Paino: 88 kg
Aiemmat seurat: Kärpät C–A, Lukko A, Tappara A, LeKi, Peliitat