PUDOTUSPELIENNAKKO: Hokki lähtee kevääseen mitalinkiilto silmissä

Kajaanin Hokki lähtee keskiviikkona alkaviin Mestiksen pudotuspeleihin sijalta neljä. Puolivälierissä vastaan asettuu runkosarjassa viidenneksi sijoittunut JYP-Akatemia. Linnapaidat saivat kuulla ennen keskiviikon puolivälieräavausta positiivisia uutisia, kun Tomas Mikus ja Riku Toivo palaavat Hokin kokoonpanoon.

Jääkiekon Mestiksen pudotuspelit pyörähtävät käyntiin keskiviikkona. Hokki lähtee mitalitaistoon hyvistä asetelmista, sillä linnapaidat pelasivat hyvän runkosarjan ja nappasivat lopulta kotiedun. Edellisen kerran Hokki oli mitaleilla keväänä 2009, kun linnapaidat ylsivät pronssille.

Hokki oli viime keväänä jopa lähellä finaalipaikkaa, kun linnapaidat siirtyivät välierien ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa 0-1-johtoon 47. peliminuutilla. KooKoo nousi kuitenkin vielä varsinaisella peliajalla voittoon ja passittivat kajaanilaiset pronssiotteluun TUTO Hockeytä vastaan. Turussa pelattu pronssiottelu päättyi isäntäjoukkue TUTOn voittoon lukemin 4-2.

Hokki kohtaa tämän kevään puolivälierissä JYP-Akatemian. Otterlusarja on joukkueiden pudotuspelihistorian ensimmäinen. Pudotuspelit pelataan paras seitsemästä menetelmällä. Välieriin edetään siis neljällä voitolla.

Puolivälierien aikataulu:

Ke 11.3.2015 klo 18.30 Hokki – JYP-Akatemia
Pe 13.3.2015 klo 18.30 JYP-Akatemia – Hokki
La 14.3.2015 klo 17.00 Hokki – JYP-Akatemia
Ma 16.3.2015 klo 18.30 JYP-Akatemia – Hokki
Ke 18.3.2015 klo 18.30 Hokki – JYP-Akatemia (tarvittaessa)
Pe 20.3.2015 klo 18.30 JYP-Akatemia – Hokki (tarvittaessa)
La 21.3.2015 klo 17.00 Hokki – JYP-Akatemia (tarvittaessa)

JYP-Akatemia niskan päällä runkosarjassa

Hokki ja JYP-Akatemia kohtasivat runkosarjassa kuusi kertaa, joissa voitot menivät JYP-Akatemialle 2-4. JYP-Akatemia oli lopulta sarjan ainut joukkue, jolta Hokki ei onnistunut nappaamaan kotiotteluissa yhtään pistettä.

Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen odottaa tulevasta puolivälieräsarjasta tasaista ja hyvin luistelupainoitteista.

– Jalat pitää olla lämpimänä tässä sarjassa. Tästä tulee luisteluvoittoinen ja paljon kaksinkamppailua sisältävä ottelusarja. Pelaajat saavat varmasti paljon hikiliikuntaa, Laukkanen veistelee.

– Uskon että ottelusarja tulee olemaan pitkä. Kun miettii melkein millä tahansa osa-alueella näitä kahta joukuetta, niin ne ovat profiililtaan aika samantyylisiä ja tasaisia. Kummaltakin joukkueelta löytyy ratkaisurintamalta laajuutta.

Keskenäisten otteluiden parhaana pistemiehenä hääri JYP-Akatemian Topi Nättinen tehoilla 2+5. Hokista eniten tehopisteitä keskenäisissä otteluissa iski tehot 2+2 summannut Riku Toivo. Jyväskyläläisseurasta peräti 24 kenttäpelaajaa pääsi keskenäisissä otteluissa pisteille. Hokin vastaava lukema oli 18.

Riku Toivo oli runkosarjassa Hokin tehokkain pelaaja JYP-Akatemiaa vastaan.

Riku Toivo oli runkosarjassa Hokin tehokkain pelaaja JYP-Akatemiaa vastaan.

Keskenäiset ottelut runkosarjassa:
19.9.2014 Hokki – JYP-Akatemia 1-4

15.10.2014 Hokki – JYP-Akatemia 0-8
15.11.2014 JYP-Akatemia – Hokki 3-4 VL
10.12.2014 Hokki – JYP-Akatemia 2-4
14.1.2015 JYP-Akatemia – Hokki 4-2
31.1.2015 JYP-Akatemia – Hokki 2-5

Voitot: 2–4
Pisteet: 5–13
Maaliero: 14–25

Keskenäisten otteluiden pistepörssi, Hokki:
1. Riku Toivo 2+2

2. Tomas Mikus 3+0
3. Niko Saarenpää 1+2
4. Jesse Puljujärvi 1+1
5. Balazs Sebok 0+2

Keskenäisten otteluiden pistepörssi, JYP-Akatemia:
1. Topi Nättinen 2+5
2. Samu Markkula 3+3
3. Joonas Sammalmaa 3+3
4. Julius Nättinen 2+3
5. Valtteri Hotakainen 3+1

Ylivoimapeli Hokin aseena

Yleisen jääkiekkokliseen mukaan pudotuspelit ovat täysin oma maailmansa. Myös Hokki-luotsi Laukkanen on samaa mieltä, mutta samalla muistuttaa, että kaikista tärkeintä on pystyä pelaamaan omaa peliä.

– Ottelusarjaa pelatessa tärkeintä on, että se maaginen ”oma peli” kestää. Kaikki lähtee sen ympäriltä ja niihin liittyvät asiat, mitä ollaan koko kausi harjoiteltu, pitää vaan kestää siinä kovassa hetkessä.

Hokki oli runkosarjassa jo toista kautta putkeen Mestiksen paras ylivoimajoukkue. Viime kaudella Hokki teki runkosarjassa 57 ylivoimamaalia ja tällä kaudella linnapaidat heiluttivat maaliverkkoa peräti 64 kertaa ylivoimalla. Hokki siis teki runkosarjassa keskimäärin 1,14 ylivoimamaalia ottelua kohden.

– Meillä on paljon taitavia pelaajia pelaamassa ylivoimaa. Valmennuksen suunnalta emme ole valjastaneet sitä liikaa, vaan pelaajat ovat saaneet aika lailla koko kauden sommitella sitä itse. Tietysti meilläkin oli matkan varrella sellaisia hetkiä, kun ylivoima tökki oikein urakalla, mutta videoiden kautta saimme petrattua sitä.

Janne Pälve oli runkosarjassa Hokin tehokkain ylivoimapelaaja.

Puolustaja Janne Pälve oli runkosarjassa Hokin tehokkain ylivoimapelaaja.

Laukkanen uskoo, että myös pudotuspeleissä vahva ylivoimapelaaminen tulee olemaan linnapaitojen vahvuus.

– Erikoistilanteet ovat sellainen osa-alue jossa pelejä ratkotaan. Jos me saadaan ylivoimapeli pidettyä samalla tasolla mitä se oli runkosarjassa parhaimmillaan ja viisikkopuolustaminen on hyvällä tasolla, niin siinä ovat ne eväät, millä me voidaan pärjätä JYP-sarjassa.

Hokin tehokkain ylivoimapelaaja oli yllättäen Janne Pälve. 22-vuotias puolustaja iski runkosarjassa tehot 4+25, joista ylivoimalla syntyi 1+19. Hokin slovakkihyökkääjä Tomas Mikus oli puolestaan koko sarjan paras ylivoimamaalien tekijä 13 osumalla.

Hokin parhaat pistemiehet runkosarjassa:
1. Tomas Mikus 23+18
2. Balazs Sebok 8+32
3. Niko Saarenpää 21+18
4. Niklas Näppi 14+17
5. Antti Kalapudas 12+19

Hokin parhaat pistemiehet ylivoimalla:
1. Janne Pälve 1+19

2. Tomas Mikus 13+6
3. Niko Saarenpää 9+9
4. Antti Kalapudas 6+10
5. Balazs Sebok 3+13

Mikus ja Toivo palaavat kokoonpanoon

Hokin sairastuvalta kuuluu pudotuspelien alla loistavia uutisia, kun Tomas Mikus ja Riku Toivo palaavat loukkaantumisten jäljiltä kokoonpanoon. Myös lauantaina kokooonpanosta sivussa olleet Ville Hyvärinen ja Miska Humaloja palaavat pelaavaan kokoonpanoon.

Myös viime viikonloppuna sairastuneet maalivahdit Timo Niemi ja Antti Lehtonen ovat jälleen pelikykyisiä. Keskiviikkona maalia vartioi Niemi.

Sen sijaan Kouvolassa kaksi maalia iskenyt Samu Pyykkönen on keskiviikkona sivussa sairastumisen vuoksi. Linnapaitojen kokoonpanosta sivussa ovat myös Risto Mattila ja Jarkko Heikkinen, jotka huilaavat koko loppukauden. Myöskään Taneli Siikaluoma ja Niko Mikkola eivät ole vielä keskiviiikkona Hokin kokoonpanossa.

Hokin alustava kokoonpano keskiviikkona:

Tomas Mikus – Balazs Sebok – Niko Saarenpää
Niklas Näppi – Antti Kalapudas – Tomi Wilenius
Saku Mäenalanen – Miska Humaloja – Riku Toivo
Miikka Pitkänen – Markus Korkiakoski – Heikki Klemetti

Lasse Uusivirta – Valtteri Parikka
Janne Pälve – Aleksi Mäkelä
Ville Hyvärinen – Ville Saukko
Christoffer Seppelin (13. hyökkääjä)

Timo Niemi (AM) – Antti Lehtonen

1. puolivälieräottelu Hokki – JYP-Akatemia keskiviikkona 11.3. kello 18.30 Kajaanin jäähallissa!

hokki jypakat