Sikstus, Kukka ja Kaasinen ovat kesällä NHL-tason opissa

Koronaviruksen vuoksi pelaajat ovat viettäneet keväällä omatoimijaksoa. Hokin pelaajista etelässä asuvat Samu Kaasinen, Eetu Kukka ja Samuel Sikstus ovat olleet kuukauden ajan Elite Player Developmentin Iiro Mäntylän yksilövalmennuksessa.

Elite PD:n valmennuksessa on pelaajia muun muassa NHL:stä, KHL:stä, NLA:sta ja Liigasta. Nimekkäimpinä ovat muun muassa Jani Hakanpää, Atte Ohtamaa, Petteri Lindbohm sekä Rädyn veljekset Aatu ja Aku.

Hokin pelaajat aloittivat harjoittelun Mäntylän kanssa toukokuun alussa. Yksilölliseen valmennukseen kuuluu kolme harjoitusta viikossa, joista kaksi on ohjattuja ja yksi omatoiminen.

– Olemme Samun, Eetun ja Samuelin kanssa miettineet, millaisia pelaajia he ovat, mitkä heidän vahvuudet ja heikkoudet ovat, ja miten voisimme kehittää heistä parempia pelaajia. Harjoituksissa käydään läpi muun muassa havaintomotorisia taitoja, lajimotorisia juttuja, laukaisutekniikkaa ja kiekonkäsittelyä, Mäntylä kertoo.

– Mukana samoissa harjoituksissa on ollut myös NHL- ja AHL-pelaajia, joten Hokin jätkät saavat hyvää kilpailua ja samalla he näkevät, että ihan samanlaisia jätkiä ne NHL-pelaajatkin ovat.

Sikstus: ”Olen kaikin puolin tosi tyytyväinen treeneihin”

Tulevaksi kaudeksi Hokkiin siirtyvä Samuel Sikstus on tykännyt pienryhmäharjoittelun tuomista eduista.

– Olen kaikin puolin tosi tyytyväinen treeneihin. Viime kesät olen treenannut yksin ja nyt kun vierellä on kovatasoisia urheilijoita, niin siinä syntyy kilpailua ja potkimme toisia eteenpäin, Sikstus kertoo.

– Treeneissä on rento meininki, eikä siellä mennä hammasta purren. Läppä saa lentää ja samalla nämä yhteisharjoitukset tuovat pientä lisäenergiaa muihin harjoituksiin, jotka teen yksin.

Mäntylän vetämien harjoituksien lisäksi Sikstus harjoittelee päävalmentaja Niko Erosen laatiman ohjelman mukaisesti.

– Treenaan kahdesti päivässä, mutta nämä harjoitukset eivät ole sellaista perustreeniä, vaan tuo hyvää vaihtelua muun treeniohjelman lisäksi. Tässä on ollut muun muassa silmän ja käden reagointiaikaa ja se on ollut aika erilaista, mitä olen aiemmin urallani treenannut.

– Neljän viikon aikana on tullut jo muutama ahaa-elämys ja olen huomannut siinä ajassa kehittyneeni muutamalla osa-alueella. Toki sen kehityksen näkee vasta sitten kunnolla, kun päästään takaisin jäälle.

Samuel Sikstus (vas.), Eetu Kukka ja Samu Kaasinen ovat päässeet kesäksi kovaan oppiin.

Rima korkealla harjoituksissa

Mäntylän mukaan taitovalmennus mielletään pelkästään luistelutekniikan tai kiekonkäsittelyn harjoitteluksi. Hän huomauttaa, että myös pelikäsitystä voi kehittää.

– Kaikille on selvää, että fysiikkaa harjoitellaan. Ihan yhtä lailla kaikki muutkin pelitaidot ovat optimoitavissa. Tarkoitus on tehdä heistä parempia pelaajia, eikä pelkästään parempia vanerilta laukojia, Mäntylä kiteyttää.

Yksi kesän tavoitteista on, että harjoitukset ovat jatkuvasti haastavia.

– Joku pelaaja on heittänytkin vitsillä, että alussa itseluottamus viedään ihan nollaan. Kaikki osaavat luistella, laukoa ja riplata kiekkoa, mutta kun nämä yhdistetään, niin helpotkin asiat voivat muuttua vaikeiksi.

– Tärkein juttu pelaajille on, että alkuun ei tule tuskastumista. Heidän pitää olla henkisesti valmiita siihen, että rimaa pidetään koko ajan aivan maksimikynnyksellä. Heti kun opitaan uusi juttu, niin siirrymme seuraavaan.

Jani Hakanpää on kehittynyt muutamassa vuodessa NHL-tason puolustajaksi. (Kuva: Pasi Mennander/Leijonat)

Hakanpään kehitysaskeleet esimerkkinä

Harjoituksia on pidetty Espoon Gymstonessa. Sikstus ja Kukka ovat mukana säännöllisesti, ja Lahdessa asuva Kaasinen tekee harjoitteita enemmän etänä.

– Jätkistä on jäänyt alun perusteella hyvä kuva. Monissa ominaisuuksissa heidän lähtötaso on ihan samalla viivalla maailmanhuippujen kanssa, Mäntylä näkee.

– Sikstus ja Kukka ovat isoja jätkiä, ja näen heissä fyysisesti ison potentiaalin. Esimerkiksi Jani Hakanpään ja Petteri Lindbohmin kanssa on huomattu, miten yli 190-senttiset pelaajat ovat ottaneet pelitaidollisesti askeleita ylöspäin.

– Hakanpään kohdalla meillä on ollut noin kolmen vuoden projekti, joka aloitettiin ihan vain siitä ajatuksesta, että kiekko pysyisi paremmin mukana. Sitä kautta hän voisi saada myös hyökkäyspäässä enemmän tehoja aikaiseksi.

Elite Player Developmentin asiakkaita:

NHL:
Jani Hakanpää
Markus Hännikäinen
Jesse Ylönen

AHL:
Niclas Almari
Mikael Hakkarainen
Kalle Kossila

KHL:
Atte Ohtamaa

NLA:
Petteri Lindbohm
Otso Rantakari

Liiga:
Aatu Räty
Aku Räty

Mestis:
Samu Kaasinen
Eetu Kukka
Samuel Sikstus

Nuorten SM-liiga:
Ville Koivunen