SoKi-kasvatti Antti Karjalainen nauttii vastuusta Hokin tolppien välissä

Sotkamolaislähtöinen maalivahti Antti Karjalainen palasi kotikonnuilleen syyskuussa. Kajaanin Hokkiin siirtyessään Karjalainen tuli Kainuuseen pitkän tauon jälkeen.

Edelliset pelit Kainuussa hän pelasi kymmenen vuotta sitten Sotkamon Kiekon junioreissa ennen siirtymistään Tampereen Ilveksen C-junioreihin.

Kotiinpaluu on tuntunut Sotkamon Kiekon kasvatille mukavalta.

– On ollut mukava palata Kainuuseen. Tässä kymmenen vuoden aikana on päässyt käymään aika vaihtelevasti, välillä on päässyt käymään kesäisin ja jouluja olen päässyt viettämään täällä. Kesken kauden ei ole tullut hirveästi täällä päin Suomea vierailtua, Karjalainen sanoo.

– Olen viihtynyt tosi hyvin. Tutut ympyrät sinänsä, mutta mikäs täällä on ollessa. Täällä on hienoa luontoa ja enemmän rauhaa saatavilla kuin isommissa kaupungeissa, hän myhäilee.

”Olen nauttinut vastuusta”

Sopimuksen syntyminen kajaanilaisjoukkueen kanssa maistui Karjalaiselle maukkaalta. Edellinen kausi HPK:n riveissä oli vähintään hankala: vyölle kertyi vain kolme ottelua.

Jo joukkuetreeneistäkin oli kertynyt pitkä tauko ennen Hokkiin siirtymistä.

– Oli tosi mahtava päästä treenaamaan takaisin joukkueen kanssa. Oli kuitenkin ollut jo pitkä pätkä ilman joukkuetreeniä: kesän ja alkusyksyn treenailin yksin, Karjalainen kertoo.

Hän lisää myös, ettei päässyt käymään jäällä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Oppi arvostamaan enemmän jokapäiväistä joukkuetoimintaa, kun oli tuollainen pidempi tauko. Kun pelit tuli vielä päälle, niin nehän on vielä mukavampi juttu, hän makustelee.

Alkukauden aikana Karjalainen on päässyt nauttimaan myös suuresta vastuusta.

– Olen aina pelannut paremmin ja tasaisemmin, kun olen päässyt pelaamaan paljon ja säännöllisesti. Olen nauttinut vastuusta, eikä ole ainakaan ole ollut tarve huilille. Jos vain tarjotaan, niin jaksan ja haluan pelatakin.

11 pelaamassaan ottelussa hän on myös kantanut vastuun erinomaisesti, sillä hänen torjuntaprosenttinsa 92,42 on sarjan kolmanneksi paras lukema.

Maalivahtikolmikon yhteistoiminta sujuu mutkitta

Hokissa Karjalainen muodostaa terävän maalivahtitrion Tuomas Tolosen ja Juho Järvisen kanssa. 25-vuotias peluri kuvailee kolmikkoa hyväksi.

– Molemmat kumppanit tekevät tosi hyvin hommia joka päivä. Kiva treenata niiden äijien kanssa. Käymme oikeastaan jokaisena treenipäivänä puolen tunnin maalivahtijäillä, joihin olemme saaneet hyvin laukojia joukkueesta. Siellä treenataan maalintekotilanteita, joka on laadukasta treeniä pelaajille ja samalla maalivahdeille.

– Kun treenataan välillä kahdestikin päivässä, niin ei ole ainakaan itseä haitannut, että on kolme maalivahtia treeneissä. Silloin laatu pysyy parempana tekemisessä.

Kolmikon valmennuksesta vastaa Mestis-ikoni Teemu Seppänen. Karjalainen myöntää seuranneensa kainuulaisen maalivahtitoverinsa otteita uran varrella.

Seppänen kohosi Mestiksen tähtimaalivahteihin Karjalaisen ollessa vielä SoKin junioreissa.

– Muistan, että on tullut seurattua Seppästä silloin juniorina. Muistan hänet liikkuvana ja aggressiivisesti pelaavana maalivahtina, jota tuli seurattua tarkasti pienempänä.

”Kuin uusi kausi alkaisi”

Alkukauden ajan Mestiksessä on tahkottu lohkoittain pelejä.

Maalivahti kertoo tykkäävänsä saman joukkueen kohtaamisesta peräkkäisinä päivinä, mutta myöntää, että pelaisi mieluummin suuremmalla vaihtelulla muita vastaan.

– Kunhan pääsee pelaamaan, niin se on pääasia, Karjalainen muistuttaa.

– Jos ja kun pelit tammikuussa alkavat, niin on kuin uusi kausi alkaisi. Tässä on ollut vähän taukoa peleistä ja sitten lähdetään pelaamaan sellaisia joukkueita vastaan, joita ei vielä olla tällä kaudella kohdattu.

Mestiksen maalivahtipörssi:

1. Roope Taponen (K-Espoo) 92,81 %
2. Samuel Jukuri (K-Vantaa) 92,49 %
3. Antti Karjalainen (Hokki) 92,42 %
4. Kari Piiroinen (TUTO) 92,36 %
5. Riku Lindroos (K-Espoo) 91,06 %