Takalinjojen lukon peli vapautui

Kajaanin Hokki hankki kuluvaksi kaudeksi takalinjoilleen uuden jämäkän lukon, kun Samuli Tanhua saapui keväällä Kajaaniin. 21-vuotias Oulunsalosta lähtöisin oleva puolustaja on ottanut kauden edetessä yhä isompaa roolia linnapaitojen puolustuksessa.

Viime kaudella Oulun Kärppien A-nuorien kapteenina toimineen Tanhuan viimeinen kausi A-nuorissa kului rikkonaisissa merkeissä. Lokakuussa tullut loukkaantuminen uusiutui kuusi ottelua paluun jälkeen, eikä lääkäriltä tullut lupaa pelata loppukauden aikana.

—  Joulukuussa tuli tieto ettei pelejä pysty jatkamaan enää. Vammaa yritettiin silti kuntouttaa, mutta lääkäriltä ei tullut lupaa pelaamiseen. Sen puolesta oli vähän raskas kausi, puolustaja kertaa.

Ensimmäinen kausi Mestiksessä alkoi asepalvelusta suorittaessa. Joulukuisen kotiutumisen jälkeen pelaaminen on kuitenkin vapautunut.

— Kauteen tuli vaikea alku armeijan takia, mutta sen päättymisen jälkeen on alkanut kulkemaan paremmin. On päässyt tuoreena pelaamaan, mukavahan se on pelata jos putki kulkee.

Tammikuun aikana Tanhualle alkoi kertyä lisää vastuuta ja muutamassa ottelussa hän olikin Hokin eniten peliaikaa kerännyt puolustaja.

— Jos peli kulkee niin se on ihan sama onko siellä 18, 23 vai 32 minuuttia, Tanhua muistuttaa.

Vakuuttavat otteet kajaanilaisjoukkueen takalinjoilla on noteerattu myös Liigan puolella, sillä Tanhua on kahteen otteeseen nostettu Kärppien kokoonpanoon helmikuun aikana.

Tanhua avasi Mestis-uransa maalitilin tammikuun aikana RoKin verkkoon. Maali syntyi raamikkaalle puolustajalle hieman epätyypilliseen tapaan, kun Tanhua uitti läpiajon päätteeksi kiekon verkkoon.

— Harjoituksissa oltiin pari kertaa katsottu että haen sinne ja syöttö tulee jos tulee. Turtiainen iski oman maalin edestä sen syötön perille ja sen jälkeen piti vain laittaa treenien tapaan kiekko längistä sisään. Helppo se oli sinne laittaa, Tanhua kommentoi.

(Kuva: Tuomas Juntunen)

 

”Yllättävän monipuolinen pelaaja”

Isokokoinen (190cm, 85kg) puolustaja on vahvimmillaan omassa puolustuspäässä. Tanhua ei kuitenkaan ole pelkkä oman maalin edustan vartija, vaan myös kiekollisia taitoja löytyy.

— ”Muli” on hyvä ja jämäkkä puolustava puolustaja. Hänellä on myös potentiaalia kiekolliseen pelaamiseen, eikä ole pelkästään oman maalin varjelija. On jopa yllättävän monipuolinen pelaaja, Hokin valmentaja Niko Härkönen arvioi.

— Varmasti omaan enemmän avuja omassa päässä kuin hyökkäyspäässä. Lähinnä olen puolustava puolustaja, mutta tarpeen vaatiessa myös hyökkään, Tanhua kertoo.

Vielä viime kaudella Nuorten SM-Liigassa kiekkoillut Tanhua on Härkösen mukaan sisäistänyt nopeasti A-nuorten pelien ja miesten pelien välisen eron.

— A-nuorien ja miesten pelien välillä on eroa, poikien pelit on poikien pelejä ja miesten pelit on miesten pelejä. Kaikilta ottaa aikansa oppia, miten miesten peleissä kuuluu pelata ja Samuli on sen sisäistänyt tosi nopeasti, Härkönen kehaisee.

Oulunsalon Kiekko-Kettujen kasvatin sopimus Kajaanissa kestää kevääseen 2018 asti. Ensi kautta silmällä pitäen Härkönen näkee kehityskohteita muun muassa Tanhuan kiekollisessa pelaamisessa.

— Kehitettävää on vielä kiekollisten ratkaisujen lukemisessa ja siinä, mitä pitää missäkin tilanteessa tehdä. Fyysisellä puolella voimaa voisi lisätä, vaikka onkin vahva ja isokokoinen jätkä, niin voimaa vaan lisää niin puolustuspelaaminen tulee jämäkämmäksi ja helpommaksi, Härkönen kommentoi.

-JH

FAKTA

Samuli Tanhua

Lempinimi: Muli
Syntymäaika: 21.10.1995, Oulunsalo
Pelipaikka: Puolustaja
Pituus: 190cm
Paino: 85kg
Kasvattajaseura: Kiekko-Ketut