Teemu Seppänen 2.0 – Parempi kuin koskaan

Rinteen tila Lapintien varrella Suomussalmella on kohtalaisen kaukana kaikesta. Matkaa Ämmänsaareen on noin 20 kilometriä ja kirkonkyläänkin 10 kilometriä. Silti kyseisestä paikasta on lähtöisin Kajaanin Hokin maalivahti Teemu Seppänen. Miten syrjäisen tilan pojasta tuli yksi Mestiksen tulevan kauden mielenkiintoisimmista maalivahdeista?

– Isä ja äiti vei aikanaan katsomaan SuPSin pelejä ulkojäille, josta tuo innostus on lähtenyt. Ihan niin pienestä pitäen kuin muistaa olen käynyt pelejä katsomassa ja käynyt luistelemassa, Seppänen muistelee.

– Olisinkohan ollut viisivuotias, kun kävin itseni puhumassa porukkaan, isä ei välttämättä olisi vielä antanut mennä. Kävin valmentajalle sanomassa edustuksen pelissä, että haluan mukaan. Sitä kautta päädyin pelaamaan ja jostain syystä aina oli olo, että haluan maaliin. Puoli vuotta olin pelaajana, mutta sen jälkeen olen ollut maalissa.

Vaikka kotoa oli pitkä matka kaikkialle, pääsi nuorukainen tarvittaessa kiekkoilemaan kirkonkylällä olevalle lähimmälle ulkojäälle.

– Serkku asui kirkonkylällä ja siellä tuli oltua yötä. Koulusta mentiin suoraan ulkojäille, ehkä jossain vaiheessa käytiin syömässä ja oltiin jäillä valojen sammumiseen asti. Sen jälkeen lyötiin valot takaisin päälle ja oltiin vielä tunti-pari päälle. Seuraavana päivänä sama toistui. Sellaisia viikkoja oli paljon lapsuudessa.

Seppänen näkee matkoissa olleen myös hyötyä.

– Kun oli pitkä matka joka paikkaan, niin pyörällä tuli kuljettua treenaamaan. Kai siitä joku hyöty on ollut, kun 20 kilsaa oli suuntaansa, sitä kautta tuli jotain treenipohjaa, Seppänen naurahtaa.

Teemu Seppänen aloitti kiekkoilun viisivuotiaana SuPSissa. (Kuva: Tuomas Juntunen)

Suurimmaksi vaikuttajaksi SuPS-vuosiltaan Seppänen nostaa pitkään valmentajana toimineen Jari Sissosen, joka valmensi Seppästä junioreissa.

– Jarin vaikutus on ehkä isoin, että olen päässyt ammatiksi pelaamaan. Hän teki minulle ensimmäiset fysiikkaohjelmat, joista kaikki pohja on lähtenyt, että tämän kokoinen maalivahti voi ylipäätänsä pelata, Seppänen kertoo viitaten 167-senttiseen varteensa.

– Aika paljon vanhempien kanssa tuli pelattua silloin, joskus oli kolmetkin jäät iltaan, kun tietyissä ikäluokissa ei ollut maalivahteja.

SuPSin edustusjoukkueen maalilla Seppänen debytoi 14-vuotiaana. Luukkuvahtina aloittanut nuorukainen päätyi tolppien väliin Et-Poa vastaan pelatussa ottelussa SuPSin ollessa tappiolla 8–0.

– Muistan jännittäneeni sitä, lähdin luukulta maalille ja jostain syystä luistelin takaperin, varmaan jännitti niin paljon. Luistelin suoraan tolppaan ja maali lähti pois paikoiltaan, aloitus oli toisessa päässä kenttää ja tuomarit joutuivat tulemaan laittamaan maalin paikalleen, Seppänen nauraa.

– Nuorelle pojalle tuli ehkä liikaa huomiota siihen alkuun. Peli meni ihan hyvin, olisikohan ollut 40 torjuntaa ja 4 päästettyä.

Hokin ja Tapparan junioreiden kautta Mestiksen kärkimaalivahdiksi

Suomussalmella vietettyjen vuosien jälkeen maalivahti siirtyi Kajaanin Hokin C-junioreihin, jotka pelasivat tuolloin C-junioreiden SM-sarjaa. Kauden aikana Seppänen kävi myös edustusjoukkueen mukana, jonka takia hänen nimensä löytyy kevään 2002 Mestis-nousijoiden seasta.

– Tulin käytännössä kiekon perässä Kajaaniin. Isällä oli tietenkin jo työt täällä ja veljet olivat lähteneet kotoa, joten se oli ihan luontainen siirtyminen. Edustuksen mukana harjoittelu oli hyvää oppia 15-vuotiaalle, kun joukkueessa oli hyviä pelaajia. Olisinkohan ollut jossain pelissä luukulla, jonka takia nimi on siellä listoissa.

Ensimmäinen stintti Hokissa ei kestänyt pitkään, sillä Seppänen siirtyi pelaamaan Tapparan B-junioreihin.

– Kun pelasimme C-junioreissa SM-sarjaa Tapparaa vastaan, niin jotenkin se pelityyli miellytti. Tuli sellainen olo, että tuolla olisi mukava pelata maalissa. Hyvä homma, että pääsin sinne, Tapparassa on harjoituskulttuuri Suomen mittakaavassa niin kovalla tasolla. Se oli itselle varmasti tärkeä askel, että pääsin ammatikseni pelaamaan.

Seppänen pelasi Suomessa viimeksi kaudella 2013-2014.

Tapparan junioreissa vietettyjen kausien jälkeen 19-vuotias Seppänen palasi Hokkiin. Siitä alkoi kahdeksan vuoden putki, jonka aikana Seppänen oli yksi Mestiksen parhaista maalivahdeista. Hyvistä esityksistä huolimatta tie Liigaan jäi tukkoon.

– Hirveä pyrkimys oli nuorena Liigaan ja vaikka olikin hyviä Mestis-kausia, niin sinne ei tullut päästyä. Vähän kaksijakoinen fiilis, paljon tuli pelejä alle, mutta joka vuosi tuli tehtyä hommia, että pääsisi Liigaan.

– Nyt kun on ulkomailla ollut viisi vuotta, niin tietyllä tapaa hyvä, että tuli pelattua paljon. Siitä on helppo lähteä mihin tahansa, kun on hyvä itseluottamus ja kokemusta on tullut. Mestis on hyvä sarja, pikkaisen aliarvostettu maailman mittakaavassa ja ehkä Suomessakin vähän.

Ulkomaanvuodet opettivat lisää vaatimustasoa

Viisi edellistä vuotta kuluivat Seppäseltä ulkomailla. Kazakstanissa ja Tanskassa vietetyt kaudet veivät kokenutta maalivahtia vielä eteenpäin pelaajana.

–  Vaatimustasoa tuli, Kazakstanissa oli vähän kuin koko kauden try-outilla. Vaikka sopimus on, niin ei siihen voi luottaa vaan piti pelata hyvin, että sai pysyä joukkueessa. Tanskassa oli vähän sama homma, vaikka paikalliset löysäilevät, niin ulkomaalaisella on kovempi vaatimustaso.

– Esimerkiksi Suomessa paikallisena voi saada asioita anteeksi, kun on jonkinlainen maine tai on joskus pelannut hyvin. Ulkomailla se ei mene niin, vaan pitää olla joka päivä paikallisia parempia, että olisi vahvistus joukkueelle. Sekin on kehittänyt pelaajana.

Edellisellä Hokissa viettämällään kaudella Seppänen pelasi 51 ottelua runkosarjassa torjuntaprosentilla 91.3, jonka turvin hänet valittiin Mestiksen toiseen All-Stars kentälliseen. Nyt joukkueeseen tulee kuitenkin pelaajan omasta mielestä parempi pelaaja.

– Viime vuodet ovat olleet minulta hyvää pelaamista. Edellisiin Hokki-kausiin verrattuna olen mennyt omasta mielestä eteenpäin. Jospa se näkyisi katsomoon jonkinlaisena rauhallisuutena.

Kajaanissa jo oleva Seppänen on treenannut Hokin kesäringissä, jota vetää uusi fysiikkavalmentaja Mikko Korhonen. Valmennukselle Seppänen antaa vuolaasti kehuja.

– On ollut parhaat treenit, mitä minun Hokki-aikana on kesällä vedetty. Näkee, että Korhosen Mikko on kova ammattilainen, joka tietää mitä tekee ja mistä puhuu.

Seppäsellä on ennen kauden alkua edessä myös kotiinpaluu. Hokki pelaa harjoitusottelun RoKia vastaan Suomussalmen jäähallissa elokuun 22. päivä.

– On kyllä hieno fiilis päästä pelaamaan Suomussalmella. Onhan edellisestä pelistä siellä lähelle 20 vuotta aikaa, niin otin innolla sen tiedon vastaan, että siellä pelataan yksi peli! Ainut tavoite on, etten peruuta tolppaan tällä kertaa, Seppänen veistelee.