Martins Vitolinsin peli loksahti paikoilleen

Hokkiin syksyllä liittynyt Martins Vitolins ei saapuessaan ollut kovallekaan kiekkoniilolle tuttu nimi. NA3HL-juniorisarjassa Yhdysvalloissa ennätystehot naputellut latvialainen on alkukauden aikana osoittanut kuitenkin olevansa Suomi-sarjaan erinomainen pelaaja.

Yhdysvaltoihin lähtiessä Vitolinsin tavoitteena oli saada stipendi, jolla pääsisi NCAA-yliopistosarjaan. Loistavista tehoista huolimatta stipendi jäi saamatta.

– Yhdysvaltalaista ja eurooppalaista jääkiekkoa on hankala verrata. Siellä peli on pienemmässä kaukalossa fyysistä ja aggressiivista. Täällä on enemmän tilaa, kaikki ovat taitavia eikä peleissä tule niin paljoa taklauksia, Vitolins pyörittelee.

Yhdysvalloissa vietetyt vuodet opettivat latvialaispelaajaa paremmaksi joukkuepelaajaksi.

– Ensimmäisenä asiana opin olemaan vähemmän itsekäs. Siellä kaikki oppivat, että tärkein on joukkue eikä yksilö. Toisena asiana opin olemaan paljon aggressiivisempi. Siellä käskettiin lopettamaan pehmeänä eurooppalaisena oleminen ja käskettiin olemaan mies.

Lentokoneesta suoraan pelaamaan

Viime kauden päätteeksi Eurooppaan palannut Vitolins tarvitsi itselleen seuran. Hokkiin hän päätyi joukkueen toisen latvialaisen, Roberts Locansin, avustuksella. Kauden avaavaan AIK/Laser HT-otteluun latvialaisduo saapui ilman yhtään joukkueharjoitusta.

– Olin pahassa paikassa, enkä tiennyt minne pääsen pelaamaan. Kaverini Robertsin agentti auttoi minua tarjoamalla pestiä Hokkiin syyskuun lopussa. Seuraavana päivänä olimme lentokoneessa ja kaksi päivää myöhemmin pelasimme ensimmäisen pelimme.

Kauden alku ei pisteiden valossa sujunut latvialaissentterillä hyvin. Seitsemästä ensimmäisestä ottelusta taululle kertyi tehot 0+1.

– Alku täällä oli hankala, emme olleet fyysisesti aivan täydessä terässä. Treeneissä on hyvä tempo ja kaikki asiat on täällä hoidettu hyvin. Olemme päässeet treenaamaan paljon ja asiat menevät koko ajan paremmin.

Martins Vitolinsin pistetehtailu alkoi todenteolla VG-62-ottelussa. (Kuva: Tuomas Juntunen)

Lokakuun puolessavälissä pelattuun VG-62-otteluun Vitolins sai Heikki Klemetin ja Riku Korhosen laidoilleen. Kolmikon yhteispeli onnistui heti ja Vitolins tehoili taululle 3+2.

– Oli mukava saada vihdoin maali, minulla oli ollut saumoja jo aiemmissa peleissä, mutta en saanut maalia jostain syystä. Ehkä en ollut riittävässä kunnossa tai minulla ei ollut riittävästi voimaa. Jotenkin palaset vain loksahtivat ja valmennus alkoi luottamaan minuun enemmän. Asiat sujuivat paremmin ja sain itseluottamustani takaisin. Nytkin minulla ja ”Hessulla” menee hyvin.

Pelaamissaan 26 ottelussa Vitolins on kerännyt tehot 4+22. Triosta Korhosen tehot on 16+8 ja Klemetin 8+25.

– Heidän kanssa on mukava pelata, ”Raipe” on sniper, kun hänelle antaa kiekon, hän laukoo ja todennäköisesti tekee maalin. ”Hessu” on enemmän minun kaltainen pelaaja, hän pitää enemmän kiekkoa ja antaa syöttöä. Ymmärrämme toisiamme hyvin ja meidän kemia on hyvää.

-JH